Recepty v kategorii: Pomazánky

Taky milujete čerstvý chleba nebo rohlíčky s nějakou báječnou pomazánkou? Já tedy sto procentně. (Je ale pravda, že ono dobré pečivo jen tak s máslem je taky naprostá lahoda u které nemám klapku, kolik toho můžu sežrat).

Nejradši jsem někde hostem a chutnám pomazánky od ostatních. Je to totiž vždycky skvělá inspirace pro další a další recepty. Každý má totiž svůj rukopis a používá různé koření, které by mě třeba nikdy nenapadlo kombinovat nebo vyzkoušet. Vaření je prostě krásná alchymie.

Co tu najdete?

V kategorii pomazánky najdete inspiraci na všemožné tradiční i méně tradiční mazání na chleba, toasty nebo chlebíčky – tedy pomazánkové recepty. Za mě je jasnou klasikou a favoritem například taková tvarohová rozhuda. Hodí se na pečivo, ale extrémně dobrá je například k bramborám na loupačku.

Neobvyklou a méně známou pomazánkou může pro někoho  být třeba čočková, která ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

A co taková chlebíčková klasika jako krabí pomazánka s mrkví?

Pojďte si společně se mnou hrát a objevte kouzlo pomazánek na sto a jeden způsob.

Recepty na pomazánky:

Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Mně na talíři vždycky udělá radost. Už jen tou barvou a chutí a taky tím, jak je to jednoduché si myslím, že pomazánkové recepty by se měly na našich stolech objevovat častěji. 

Arašídové máslo – peanut butter

Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci. Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou…“Hmm, tam křupou malé kousky oříšků…Mně se teda lepí tlama…ale…..hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo. 

Avokádová pomazánka

Jednou za čas mívám takové svoje periody…jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři…a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.

Čočková pomazánka – čočkoprdka

Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!

Rozhuda – tvarohová pomazánka

U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Škvarková pomazánka paní Čuby

Udělat si vepřové škvarky je taková vyšší dívčí, kterou paní Čuba s narůstajícím počtem různě úspěšných pokusů, nakonec dotáhla k dokonalosti. Jenže občas je potřeba si stanovit nějakou další metu, další cíl v tom, jak se posunout dál. Sportovci překonávají své fyzické limity, paní Čuba jde za hranice kulinářského.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

Těsně po Velikonocích se vždycky všichni těšili, jak se budou cpát vajíčkovým salátem nebo vajíčkovou pomazánkou a pro mě to bylo nanejvýš odpudivé a nechápala jsem to. Ani pořádně nevím, proč jsem si vypěstovala takový odpor k vařeným vajíčkům a z vlastních předsudků nebo možná blbosti jsem se ochudila o takovou dobrotu, jaká je jednoduchá vajíčková pomazánka. Poučení pro příště: nesuďte vejce podle smrádku a radši ho ochutnejte.

Čubina klasická krabí pomazánka

Tentokrát si pro vás paní Čuba připravila opravdu pravou a zaručeně krabí pomazánku, kterou mnoho z vás zná a má rádo. Tohle paní Čubu vždycky tahalo za jazyk a uši, říct zrovna o krabí pomazánce, že je krabí, protože procento krabího masa je tam zaručeně přesně 0% a všichni to ví.