Česnekovo-sýrová pomazánka je jednoduchá základní pomazánka a asi není potřeba kolem ní dělat nějaké velké tanečky. Sice si ji můžete koupit úplně všude za pár kačenek, ale ono zase strávit pět minut přípravou doma ještě nikoho nezabilo (a aspoň víte, co je uvnitř).

Léčebná vsuvka na téma česnek

Kromě jednoduchosti tohoto česnekového pohlazení bychom si měli taky připomenout, jak je česnek zaprvé afrodiziakum (pokud aplikováno u obou partnerů) a zadruhé i přirozené antibiotikum a zabíječ nachlazení a infekcí. V chřipkovém období vás tahle pomazánka může zachránit. Místo 3-4 stroužků česneku jich dejte dvojnásob či co snesete a ideálně se ještě izolujte od lidí, kteří se „neléčí“. Hned vám bude líp :).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Česnekovo – sýrová pomazánka

Ingredience na česnekovo-sýrovou pomazánku

Množství: 1 bohatá miska

1 pomazánkové máslo
Menší špetka soli
100 g eidamu
3-4 stroužky česneku


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 minut
Celkový čas: 16 minut

Pomazánkujeme

Tady se to snad ani nedá nazvat postupem, protože smíchat dohromady pomazánkové máslo, česnek, sůl a strouhaný sýr není přílišné umění a ani v tom není žádný zádrhel. Možná jen dejte pozor a sýr nastrouhejte na jemno a ne na hrubo – to by pak nebylo úplně nejlepší. Česnek dávejte jemně nadrcený nebo, co je podle mě nejlepší, utřený se solí. Je pak jemný a nestane se vám, že kousnete do nějakého nepříjemného kousku.

Dobrý česnek umění je

Buďme k sobě laskaví a dávejme si dobré věci. Takovou dobrou věcí je i česnek, což může být v dnešní době docela problém. Často je bez chuti a zápachu a plesnivý (to mě může vždycky čert vzteky vzít), je tedy potřeba hledat dobrý. Pokud máte možnost dobrého českého česneku od někoho, komu důvěřujete máte vyhráno. Jinak je potřeba hledat a očuchávat a sahat a najít česnek suchý a voňavý. Já většinou vybírám právě český a jemně hnědo-růžovo-fialový. U toho pak stačí stroužek pomalu jeden, aby se vám samovznítila pusa.

Zpět ale k pomazánce. Parádní je pomazánka jen tak s chlebem a nějakou zeleninou, nebo velkou parádu udělá na jednohubkách.

Mějte se
Pája