Rodilý Francouz by se jistě podivil, copak že to máme za francouzské brambory a proč jim tak vlastně říkáme, ale to nic nemění na to, že jsou skvělé, lahodné a mně vždy připomenou domov.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, BIO Vavřincem a Kosařem a také s Rodinnou farmou Hany Součkové.


Francouzské brambory rozhodně nepatří mezi složité recepty a výsledek je úplně bohovský… A teda také krapet kalorická bombička, kterou ale proč si v rozumném množství semo tamo nedopřát.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Francouzské brambory

Ingredience na fracouzské brambory

Množství: 4 porce

1 kg brambor (brambory vařené ve slupce (typ A nebo B)
250 g uzeného masa (krkovice nebo kýta)
4 vejce natvrdo (200 g)
2 vejce  nevařená (100 g)
2 lžíce sádla (50 g)
200 smetany na šlehání 30%
2 cibule (100 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
150 g sýru eidam 30%

4 lžíce strouhanky na vysypání pekáčku (60 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 80 minut

Příprava ingrediencí

Co vše budete před samotným zapékáním potřebovat připravit?

Nejprve si necháme vařit v osolené vodě celé brambory. Brambory by měly být pěkně měkké a alespoň vlahé, ve chvíli, kdy s nimi budeme operovat dál.

Pokud se neradi trápíte s loupáním brambor, doporučuji je po slití horké vody alespoň na 5 minut dát do ledové vody. Nejen že se schladí, ale také povolí slupka a půjdou daleko jednodušeji oloupat.

Nezapomeňte také nechat uvařit vejce na tvrdo.

Ještě než se vrhneme do skládání vrstev, bude potřeba na lžíci oleje osmažit na tenké plátky pokrájenou cibuli. Nespěcháme, dáme si čas a osmahneme ji hezky až do chvíle, než začne trošku chytat nazlátlou barvu. Mírný plamen a klidně 15 minut.

Abychom už pak mohli opravdu jen vrstvit, připravíme si také na kostičky nakrájenou uzeninu, na hrubo nastrouhaný eidam a smícháme si smetanu s vajíčky a troškou pepře a soli. Se solí zde rozumně. Uzenina bývá často hodně slaná, tak ať to pak nemáte super slané.

A je čas si roztopit troubu na 200 °C.

Jdeme vrstvit

Pekáček (rozměr cca 40×20 cm) vymažeme sádlem nebo jiným tukem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme osmaženou cibuli, brambory, pak uzeninu, sýr, vejce a takto pěkně dokola.

Poslední vrstvu by měly uzavírat brambory posypané sýrem.

Nakonec vše zalijeme směsí smetany a vajec a necháme péct do zezlátnutí. Francouzské brambory by měly mít krásnou zlato-hnědou krustičku a neměla by z nich vytékat žádná šťáva. Pokud byste tedy měli pocit, že je krustička ok, ale stále vše bublá, přikryjte pekáček víkem, pečicím papírem nebo alobalem,

Jakmile jsou francouzské brambory hotové, nechte je ještě 5 minut dojít. Zaprvé si úplně nespálíte pusy, zadruhé se vše spojí v totální dokonalost.

Servírujte s kyselou okurkou nebo třeba nakládanou řepou.

Dobrou chuť
Pája