Co si nejčastěji dáváte k topince? Pokud není po ruce zrovna nějaký pěkný tataráček a chcete něco skvělého masového, pak je pikantní masová pomazánka bezvadnou volbou. Pokud znáte takovou tu klasiku v podobě konzervičky, která obsahovala pikantní směs na topinky, vězte, že toto je úplně jiná liga a pikantní masová pomazánka vs naprosto očaruje.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pikantní masová pomazánka

Ingredience na pikantní masovou pomazánku

Množství: 4 skleničky 150 ml

1 kg vepřového boku bez kosti
4 cibule (300 g)
10 stroužků česneku
1 lžička kmínu (5 g)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce sladké papriky (20 g)
2 lžíce sádla (50 g)
200 ml světlého piva
1 lžička worčestrové omáčky (5 ml)
2 lžíce rajčatového protlaku (40 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Budeme muset být trošku trpěliví, než se maso upeče a po rozmixování pomazánka vychladne, ale jinak není příprava vůbec složitá, protože vlastně vše hodíme do jednoho pekáčku.

Připravujeme maso na pečení

Vepřový bůček si nakrájíme na menší kostičky (cca 2 cm) a dáme je rovnou do pekáčku. Cibuli můžeme nakrájet nahrubo a česnek také jen tak lehce rozsekáme. Také přihodíme do pekáčku.

Osolíme, přidáme kmín, pepř pokud máte rádi, červenou papriku a zalijeme světlým pivem. Přidáme maličko worcestrové omáčky pro chuť a dáme péct na 160 °C.

Občas promícháme.

Výsledkem by mělo být krásně upečené maso s lahodným výpekem. Do něj pak ještě na posledních 5 minut přidáme rajčatový protlak. Vynikající je pomazánka ale i bez protlaku. zde je to spíše na vás a zda vám tam chuť rajčat udělá radost. Já se bez mučení přiznám, že spíše preferuji bez, ale jsem převálcována rajčatožrouty.

Připravujeme pomazánku

Pomazánku pak buď můžeme rozmixovat, aby byla hladká, ale daleko zábavnější je ji jen tak lehce nasekat a nechat kousky masa.

Nechte ji pak vychladnout a podávejte s topinkama! Je to lahůdka.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Další pomazánkové dobroty najdete v sekci Pomazánky.