Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci.

Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou…“Hmm, tam křupou malé kousky oříšků…Mně se teda lepí tlama…ale…..hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo. 

U vás to dost pravděpodobně bude stejné…když peanut butterovi dáte šanci.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Arašídové máslo – peanut butter

Ingredience na arašídové máslo

Množství: Malinkato z 200 gramů

200 g nesolených arašídů
Špetka soli


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Čubí sestra se tuhle ohradila, že je to prý kalorická megabomba. Tak určitě. O tom žádná. Ale jsou to čistě jen rozemleté oříšky a sáhněte si pěkně do svědomí, kdy jste jen tak sami vyluxovali balíček slaných arašídů při filmu a ani vám nepřišlo, že vám byla najednou guma u kalhot trošku těsnejší. Tady budete luxovat arašídového másla trošku míň…tedy pokud se ovládnete.

Příprava je velmi jednoduchá.

Největším problémem je si stanovit, z jak velkého množství ořechů budete máslo připravovat. Já připravovala z 200 g neslaných arašídů a bylo to, jako když si štěně uprdne.

Vezměte nesolené ořechy a nechte je tak 3-4 minuty opéct na suché pánvi. Pěkně je prohazujte, aby se oříšky rovnoměrně otáčely.

Připravte si mixér (čím kvalitnější a s lepším výkonem, tím líp) nebo food procesor (ten bohužel nemám, ale chtěla bych, moc) a opečené arašídy do něj nasypte a přidejte malou špetku soli. Pak celou směs mixujte a mixujte…to vám bude trvat tak 5 a více minut.

Nejprve se vytvoří drcená arašídová směs, pak kaše, kaše postupně začne krémovatět (to je tím, jak se uvolní olej z oříšků) a až budeme tím krásně táhnoucí se hmotu, lesknoucí se, tak jsme v cíli.

Pár doporučení:

  • Ořechy mixujte s nějakou pokličkou – nechcete je jako já utírat až ze stropu. Vážně hodně skáčou z mísy.
  • Čím lepší mixér, tím líp – ten můj to zvládl a není to žádný super kvalitní. Ale ještě další hodinu jsem měla třes v ruce.

Nejlépe arašídové máslo chutná jen tak na prstě, nebo namazané na čerstvou bagetu (český chleba k tomu nesedí), rohlík nebo housku. Pokud to chcete ještě krapet vylepšit, vřele doporučuji nějakou dobrou marmeládu (malinová, třešňová nebo něco ostřejšího).

Dobré mlsání

Čubička