Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci.

Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou…“Hmm, tam křupou malé kousky oříšků…Mně se teda lepí tlama…ale…..hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo. 

U vás to dost pravděpodobně bude stejné…když peanut butterovi dáte šanci.

Ingredience


200 g nesolených arašídů
Špetka soli

Množství: Malinkato z 200 gramů

Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:0 minut
Celkový čas:15 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Čubí sestra se tuhle ohradila, že je to prý kalorická megabomba. Tak určitě. O tom žádná. Ale jsou to čistě jen rozemleté oříšky a sáhněte si pěkně do svědomí, kdy jste jen tak sami vyluxovali balíček slaných arašídů při filmu a ani vám nepřišlo, že vám byla najednou guma u kalhot trošku těsnejší. Tady budete luxovat arašídového másla trošku míň…tedy pokud se ovládnete.

Příprava je velmi jednoduchá.

Největším problémem je si stanovit, z jak velkého množství ořechů budete máslo připravovat. Já připravovala z 200 g neslaných arašídů a bylo to, jako když si štěně uprdne.

Vezměte nesolené ořechy a nechte je tak 3-4 minuty opéct na suché pánvi. Pěkně je prohazujte, aby se oříšky rovnoměrně otáčely.

Připravte si mixér (čím kvalitnější a s lepším výkonem, tím líp) nebo food procesor (ten bohužel nemám, ale chtěla bych, moc) a opečené arašídy do něj nasypte a přidejte malou špetku soli. Pak celou směs mixujte a mixujte…to vám bude trvat tak 5 a více minut.

Nejprve se vytvoří drcená arašídová směs, pak kaše, kaše postupně začne krémovatět (to je tím, jak se uvolní olej z oříšků) a až budeme tím krásně táhnoucí se hmotu, lesknoucí se, tak jsme v cíli.

Pár doporučení:

  • Ořechy mixujte s nějakou pokličkou – nechcete je jako já utírat až ze stropu. Vážně hodně skáčou z mísy.
  • Čím lepší mixér, tím líp – ten můj to zvládl a není to žádný super kvalitní. Ale ještě další hodinu jsem měla třes v ruce.

Nejlépe arašídové máslo chutná jen tak na prstě, nebo namazané na čerstvou bagetu (český chleba k tomu nesedí), rohlík nebo housku. Pokud to chcete ještě krapet vylepšit, vřele doporučuji nějakou dobrou marmeládu (malinová, třešňová nebo něco ostřejšího).

Dobré mlsání

Čubička