Pomazánky jsou mou velkou srdcovkou. Jde jich vytvořit neskutečné množství a stačí jen trošku kombinovat ingredience a nová pomazánka je na světě. Tato pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy, nádherně křupe a ještě vás chuťově naprosto překvapí.

Pro ty, kteří zrovna neholdují lehce sladké chuti gorgonzoly doporučuji zkusit pomazánku připravit s nivou. Je také výtečná.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy

Ingredience na pomazánku s gorgonzolou, vínem a ořechy

Množství: 4 porce

80 g polotučného tvarohu
60 g gorgonzoly či nivy
1 hrst hroznového vína (50 g)
1 hrst oříšků dle chuti (30 g)
1–2 lžíce polotučného mléka na zjemnění (20 ml)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Příprava pomazánky je super jednoduchá a uvidíte, že jí překvapíte například návštěvu nebo i znuděné domácí strávníky.

Do misky si dáme tvaroh a promícháme ho s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka. Pokud chcete směs opravdu jemnou, tak ji prožeňte v mixéru. Přidáme nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a ochutnáme.

TIP na ořechy: Jestliže milujete křupavé ořechy, dejte je ještě před zamícháním do pomazánky chvíli na suchou pánev. Krásně se propečou a po vychladnutí budou bezvadně křupat.

Gorgonzola či niva jsou samy o sobě velmi slané a většinou ani není potřeba pomazánku dosolovat.

Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy je výborná s opečeným toastem či chlebem.

TIP na servírování: Bezvadnou variantou je pomazánkou naplnit vajíčko nebo rajče, grilovaný plátek lilku apod.

Pomazánkám zdar

PS.: Pokud se chcete držet osvědčených klasik, mrkněte do kategorie Pomazánky nebo si rovnou pořiďte naší Velkou svačinkovou bichli, v té je hned 24 pomazánkových receptů a k tomu ještě dalších 166 jiných receptů, které zde na webu nenajdete!