Kynuté lívance ve sladkém provedení známe všichni. Jejich nadýchanost ve spojení s dobrým mazadlem je k nezaplacení. Co kdybychom si je ale tentokrát připravili na slano?!I tak jsou totiž naprosto fantastické.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rodinnou farmou Hany Součkové.


Připravila jsem pro vás velmi jednoduchý recept na kynuté lívance s bylinkovým tvarohem. Pokud by se vám ale nechtělo kynout, můžete využít i lívance nekynuté.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kynuté lívance s bylinkovým tvarohem

Ingredience na kynuté lívance

Množství: 4 porce

Na lívance:

700 ml vlažného polotučného mléka
400 g polohrubé mouky
2 celá vejce (100 g)
1 sušené droždí (7 g) či polovina kostky čerstvého (20 g)
1 špetka soli (5 g)

Na bylinkový tvaroh:

250 g polotučného tvarohu
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce čerstvé petržele (10 g)
1 lžíce čerstvé bazalky (10 g)
1 lžíce čerstvé pažitky (10 g)
1 lžíce polotučného mléka (15 ml)
1 stroužek česneku (5 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Těsto na kynuté lívance

Zcela upřímně se přiznávám, že jsem dřív měla obavy z droždí a práce s ním. Kynutí při pokojové teplotě? Co to znamená a jak dlouho? Ono to je maličko alchymie, když si ještě vezmete, že pokojová teplota se dost liší v létě nebo v zimě. V tom ať se jeden vyzná.

Nicméně ani kynutí nemusí být nijak složité a udělat si krásné nadýcháné kynuté lívance vlastně není zas až takový problém. Je jen potřeba pracovat s vlažnými nechlazenými ingrediencemi (mlékem a vejci) a občas na těsto hodit oko, jak se mu daří.

Do mísy nalijeme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí popřípadě nasypeme pytlíčkové. Přidáme celé vejce a osolíme, přidáme postupně polohrubou mouku a vymícháme pěkně hladké tekuté těsto bez hrudek.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně 30 minut. Teplota 25 °C pro kynutí je takový pěkný ideál, při kterém těsto zdvojnásobí množství (můžete ho v průběhu lehce promíchnout). Pokud je místnost chladnější, je samozřejmě potřeba času trochu více. Popřípadě si můžeme pomoci tak, že dáme mísu s těstem do hrnce s teplou ale ne horkou vodou.

Bylinkový tvaroh

Mezitím, co nám kyne těsto, si můžeme připravit tvaroh s bylinkami. Je to naprosto jednoduchá kombinace, která je ale lahodná a bezvadně nás osvěží. Krom toho si můžete pohrát s výběrem čerstvým bylinek, ze kterých si tvaroh připravíte.

Já mám nejraději osvědčenou variaci petržele, bazalky a pažitky, které smíchám s tvarohem, osolím a přidám ještě trošku mléka na zjemnění. Pro výraznější chuť ještě přidávám stroužek prolisovaného česneku. Bylinky můžete posekat nožem, nebo je společně s tvarohem rychle prohnat v mixéru.

Výborně se ale dá použít například medvědí česnek, máta, koriandr, meduňka. Stačí jen trošku zaexperimentovat.

Těsto je připravené, jdeme na smažení.

Smažíme lívance

Lívanečník nebo obyč pánev si vytřeme máslem a necháme rozpálit. Pokud nemáte lívanečník, počítejte s tím, že lívance tolik nevyběhnou a potečou do stran.

Lívance smažíme do zezlátnutí, pak obracíme.

Servírujeme s pořádnou dávkou bylinkového tvarohu a dobrým zeleninovým salátem. A pokud jste velcí rebelové, zkuste si k lívancům připravit flákotku masa. Ani to totiž není vůbec špatné. Co je také naprostou lahůdkou a rozhodně stojí za zkoušku – směs opražených ořechů. Ty totiž tak úžasně křupou, že společně s nadýchanými lívanci a tvarohem vás vystřelí do kosmu.

Dobrou chuť přeje Pája