Taková domácí šťavnatá vánočka je skutečným dárečkem, který si můžeme pro sebe nebo naše blízké připravit. Jen si představte tu vůni, křehkost a chuť.:)Vánočka vlastně ani není tak složitá na přípravu. jen to chce dodržet pár jednoduchých pravidel a skvělá lahůdka je na světě. Tak se na to pojďme podívat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí šťavnatá vánočka

Ingredience na vánočku

Množství: 1 vánočka

Na těsto

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
110 g velmi změklého másla
110 g cukru krupice
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
220 – 230 ml plnotučného mléka
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžíce vanilkového extraktu (20 ml)

K doladění vánočky

1 hrst oříšků (50 g)
20 g nasekaných mandlí
1 hrst rozinek (50 g)

1 vejce na pomazání
Lze potřít rumem s rozpuštěným moučkovým cukrem


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 160 minut

Připravujeme těsto na vánočku

Základem dobré vánočky je dobré těsto. Co to ale znamená a na co dát pozor?

  • Před samotnou přípravou je důležité nechat máslo povolit tak, aby bylo skutečně měkké, ne ale rozteklé.
  • Vajíčka , tedy přesněji žloutky, také nechte v pokojové teplotě
  • Plnotučné mléko by mělo být vlažné
  • Droždí neboli kvasnice kupujte spíše čerstvé, popřípadě nějakou dobrou značku sušených. Dobře si zkontrolujte datum spotřeby, protože čím je droždí čerstvější, tím je větší jistota, že bude dobře kynout.

Začneme tím, že si do mísy dáme všechny sypké ingredience – hladkou i polohrubou mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr (pokud nemáte vanilkový extrakt). Vše dobře promícháme a uprostřed si uděláme důlek.

Do důlku vlijeme trošku vlažného mléka (cca 100 ml) a lehce promícháme s moukou, aby nám vzniklo takové blátíčko. Do blátíčka neboli základu omládku nadrolíme droždí a ještě promícháme. Takto připravený základ na omládku necháme alespoň 10 minut pracovat. Droždí začne působit a krásně nám to nabobtná.

Omládek je založený a jedeme dál.

Do sypkého a omládkového základu přidáme změklé máslo (hlavně ne rozpuštěné, opravdu jen změklé), žloutky, zbytek mléka. V robotu necháme těsto pracovat na střední obrátky a to přibližně 10-15 minut. Použijeme hák na míchání.

Těsto by mělo být jemně lepkavé, ale držet tvar. Opravdu jej nechte promíchat takto dlouho. Mělo by se krásně namotat na hák.

  • Pokud by ani po 15 minutách těsto hodně lepilo, přidejte opravdu jen po špetkách hladkou mouku.
  • Pokud by těsto bylo naopak moc hutné, přidejte po lžičce máslo a nechte zapracovat.

Těsto buď necháme v míse, nebo ho přendáme do jiné, jemně zaprášíme moukou a necháme při pokojové teplotě (v zimě v nejteplejší místnosti) kynout přibližně 1 hodinu, aby nám zdvojnásobilo objem.

Těsto dokynulo, co dál?

Těsto nám nakynulo, takže si ho přendáme na pomoučený vál. Jelikož si vánočka zaslouží trošku toho vymazlení, dáme si k ruce buď rozinky, oříšky a mandle, nebo vše najednou. Je to jen na vás, co budete chtít do vánočky zakomponovat.

  • Pokud budete do vánočky dávat rozinky, doporučuji je na začátku přípravy těsta dát do trošky rumu. Krásně se za tu dobu nasajou a v těstě udělají parádu.

Rozinky, oříšky nebo mandle dáme na těsto a zapracujeme ho do něj. Hezky pěkně hněteme rukami třeba 2-3 minuty.

Takto připravené těsto si nyní rozdělíme na válečky, ze kterých budeme vánočku plést. Já se řídím metodou nejmenšího odporu, tedy pletu ze šesti.

  • Vezměte si k ruce kuchyňskou váhu, zvažte si celé těsto a to pak rozdělte na rovnoměrné dílky. Já jsem v mém. případě dělila šesti, aby každý váleček byl pěkně stejně velký.

Dlaněmi pak rovnoměrně vyválejte jednotlivé válečky. Válejte pěkně od středu těsta ke krajům. Uvidíte, že to sice bude trošku bojovka (těsto se bude smrskávat), ale výsledkem by měly být alespoň 30 cm dlouhé.

Jdeme plést vánočku

A teď přicházíme asi k nejsložitější části celého vánočkování. Pletení vánočky. Za mě je asi nejjednodušší cesta vánočku plést ze šesti, ale samozřejmě záleží na vás, co vám bude vyhovovat. Sama jsem zatím dostatečně srozumitelné video k pletení nenatočila, ale velmi doporučuji od Dvou tátů skvělé video na přípravu vánočky. Od 11 minuty je vidět, jak se vánočka motá. 

  • Základem je si dát válečky opravdu těsně k sobě a zatížit je něčím, aby se nám nerozpojovaly. Naplněný hrnek či miska jsou ideální.

Jakmile jsme vánočku dopletli, je potřeba k sobě opět všechny válečky těsně dopnout a jemně je ohnout pod vánočku.

Opět necháme přibližně 1 hodinu kynout.

Pečeme vánočku

Troubu si nastavíme na na 180° C. A jdeme ještě doladit vánočku.

Potřeme ji dobře rozšlehaným vajíčkem popřípadě pro milovníky ještě vyladěnější chuti doporučuji smíchat panáka rumu s moučkovým cukrem, dobře promíchat a potřít touto směsí vánočku. To je teprve lahoda.

Nakonec můžeme posypat plátky mandlí a vše už je připraveno.

Vánočku dáme na pečicí papír na plech a jdeme ji dát do trouby.

  • Prvních 10 minut pečeme na 180° C.
  • Pak teplotu snížíme na 170° C a pečeme dalších 30 minut.

Celková doba pečení je tedy kolem 40 minut a hlavně v průběhu troubu neotevírejte, aby se vám vánočka nesrazila.

Pokud by až příliš hnědla, tak na ní velmi rychle dejte pečicí papír.

  • Vánočka je hotová. což poznáte tak, že do ní zapíchnete špejli a těsto by se nemělo lepit.
  • Nechte ji vychladnout na mřížce, poté můžete pocukrovat.

Vánočka je hotová, vychlazená, takže se na ni můžeme vrhnout! Ať vám chutná.

Vaše Pája