Honzovy buchty se u nás doma zabydlely teprve nedávno. Upřímně, bála jsem se je doma připravit, protože mi cokoli kynutého přijde jako riskantní podnik. Jenže mlsný jazyk vyhrál a už taky nejsem nejmladší ročník v kuchyni, tak bylo na čase se pochlapit.
Domácí pribináček z tvarohu a smetany
Pribináček patří k základní mlsací dobrůtce pro většinu z nás, co jsme někdy byli děti. Vyrobit si ho doma není vůbec nic složitého a hlavně ta chuť, lidi! Ta chuť!.
Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Jaro, léto, pohoda, sluníčko, prosluněné jahůdky…to je prostě pohoda. K tomu se naprosto bezvadně hodí tvarohové noky obalené v křupavé strouhance přelité jahodovou omáčkou. Ta vůně, ta chuť a lehkost je super. Pokud by bylo venku veliké horko, není vůbec problém nočky nechat vychladnout a podávat i se studenou jahodovou omáčkou. Dokonale to osvěží. Krom toho si k tomu dovedu i moc dobře představit i kopeček vanilkové zmrzliny :).
Čočková pomazánka – čočkoprdka
Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!
Tvarožník
UPOZORNĚNÍ: Tento recept není originálně vytvořený paní Čubou a autorská práva na něj má pravděpodobně teta Martina nebo teta Verunka, které mě s tvarožníkem seznámily a já jeho chuti naprosto propadla. Pokud si libujete ve šťavnatých, sladkých buchtách s ovocem, tak tvarožník budete taky milovat.
Rozhuda – tvarohová pomazánka
U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.
Tuňáková pomazánka
Tuňáková pomazánka je takovou méně smradlavou sestrou rybí pomazánky, kterou ale rozhodně nezatracujme, protože je skvělá, báječná a na přípravu jednoduchá.
Škvarková pomazánka paní Čuby
Udělat si vepřové škvarky je taková vyšší dívčí, kterou paní Čuba s narůstajícím počtem různě úspěšných pokusů, nakonec dotáhla k dokonalosti. Jenže občas je potřeba si stanovit nějakou další metu, další cíl v tom, jak se posunout dál. Sportovci překonávají své fyzické limity, paní Čuba jde za hranice kulinářského.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Na plněných knedlících je znepokojivé, že si vlastně nikdy nemůžete být úplně jistí, co vás v nich čeká. Jsou sladké nebo budou slané?
Tvarohovo-lososová pomazánka
Dobrá svačinka je nesmírně důležitá součást dne a tím, že si na ní spousta z nás čas neudělá nebo ji někdo prostě ignoruje, si pak pěkně koledujeme o velké pupky, velké zadky nebo pořádný podbradek.