Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!
Ráda bych vám slíbila, že tento recept vás nenafoukne, ale bohužel. U nás to zatím nikdy příliš nefungovalo (a to jsem zkoušela psí kusy, o kterých se také dočtete), ale nijak nám nečiní problém podstoupit tuto obět v zájmu této skvělé pomazánky, čočkoprdky, jak jí tak familijérně říkáme.
Někde jsem četla, že zaručenou prevencí nafouknutí je, pokud luštěniny konzumujete každý den po delší dobu. Do tohoto stádia jsme se zatím ještě nedostali a moc nevím, jak by se na můj návrh Čubí muž tvářil. Pokud tento test podstoupíme, budu vás informovat.

Hlavní fotka k receptu Čočková pomazánka – čočkoprdka

Ingredience


150 g čočky před uvařením
½ cibule
Špetka majoránky nebo bazalky
3 lžíce majonézy nebo tvarohu
1 lžička dijonské hořčice
1 stroužek česneku

Množství: 8 krajíců chleba s přehledem


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Teď tedy ale k receptu.

Je potřeba se na něj aspoň trošku připravit – tj. si čočku nechat přes noc bobtnat ve vodě.

Druhý den ráno vodu z ní slejte (první rada proti fučení) a nechte ji vařit ve vodě nové a neosolené (druhá rada proti fučení). Jakmile začne voda vřít, nechte ji provařit deset minut a poté čočku dejte do vody nové (rada tři…) a vařte do změknutí či rozvaření (na povrchu se bude tvořit pěna, tak ta by se měla odendat…rada čtvrtá). Přebytečnou vodu z čočky slejte a nechte ji čočku vychladnout.

Přidejte nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku nebo bazalku, hořčici a buď promíchejte mixérem (pozor ať nedopadnete jako já. použila jsem mě neznámý mixér a čočka byla totálně na kaši…:/) nebo jen prošťouchejte vidličkou a přidejte tvaroh či majonézu (podle toho, co je pro vás chutnější, zdravější…a tak).

Konzumujte s chlebem a nějakou pěknou zeleninou!

Měla bych dodat, že ani jedna z rad proti nafouknutí nám nepomohla! Asi potřebujeme více cviku.

Mějte se krásně! Paní Čubička