Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!
Ráda bych vám slíbila, že tento recept vás nenafoukne, ale bohužel. U nás to zatím nikdy příliš nefungovalo (a to jsem zkoušela psí kusy, o kterých se také dočtete), ale nijak nám nečiní problém podstoupit tuto obět v zájmu této skvělé pomazánky, čočkoprdky, jak jí tak familijérně říkáme.
Někde jsem četla, že zaručenou prevencí nafouknutí je, pokud luštěniny konzumujete každý den po delší dobu. Do tohoto stádia jsme se zatím ještě nedostali a moc nevím, jak by se na můj návrh Čubí muž tvářil. Pokud tento test podstoupíme, budu vás informovat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Čočková pomazánka – čočkoprdka

Ingredience

Množství: 8 krajíců chleba s přehledem

150 g čočky před uvařením
½ cibule
Špetka majoránky nebo bazalky
3 lžíce majonézy nebo tvarohu
1 lžička dijonské hořčice
1 stroužek česneku


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Teď tedy ale k receptu.

Je potřeba se na něj aspoň trošku připravit – tj. si čočku nechat přes noc bobtnat ve vodě.

Druhý den ráno vodu z ní slejte (první rada proti fučení) a nechte ji vařit ve vodě nové a neosolené (druhá rada proti fučení). Jakmile začne voda vřít, nechte ji provařit deset minut a poté čočku dejte do vody nové (rada tři…) a vařte do změknutí či rozvaření (na povrchu se bude tvořit pěna, tak ta by se měla odendat…rada čtvrtá). Přebytečnou vodu z čočky slejte a nechte ji čočku vychladnout.

Přidejte nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, majoránku nebo bazalku, hořčici a buď promíchejte mixérem (pozor ať nedopadnete jako já. použila jsem mě neznámý mixér a čočka byla totálně na kaši…:/) nebo jen prošťouchejte vidličkou a přidejte tvaroh či majonézu (podle toho, co je pro vás chutnější, zdravější…a tak).

Konzumujte s chlebem a nějakou pěknou zeleninou!

Měla bych dodat, že ani jedna z rad proti nafouknutí nám nepomohla! Asi potřebujeme více cviku.

Mějte se krásně! Paní Čubička