K jaru a létu naprosto bez diskuzí patří ovocné tvarohové knedlíky. Připravíte je během pár chvil a bříška strávníků si budou spokojeně vrnět. Není snad nic lepšího.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Sýrárnou bratří brunnerů.


Oproti kynutým knedlíkům zde vlastně nemůžete s přípravou těsta šlápnout vedle. Je to velmi snadné. Ovocné tvarohové knedlíky geniálně pasují k jahodám, meruňkám, švestkám nebo třeba borůvkám. Posypat je můžete strouhaným tvarohem, kakaem, oslazenou kysanou smetanou nebo třeba osmaženou strouhankou s cukrem. Ach těch variací!

Pokud byste ale přeci jen toužili po nadýchanější klasice v podobě kynutých knedlíků, tak tu pro vás blbouny mám.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ovocné tvarohové knedlíky

Ingredience na tvarohové knedlíky

Množství: 4 porce

Na tvarohové těsto

500 g měkkého tvarohu  (v alobalu), ne vaničkový
1 vejce M
150 g krupičky
1 špetka soli (2 g)
15–20 ks čerstvého sezónního ovoce (jahody, meruňky, švestky)

Na servírování

2 lžíce másla (50 g) – na rozpuštění
nebo moučkový cukr
nebo strouhaný tvaroh
nebo osmažená strouhanka s cukrem


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Těsto na tvarohové knedlíky

S tvarohovým těstem nejsou žádné větší starosti. Jen je potřeba dbát na výběr vhodného tvarohu, ze kterého pak dobře vypracujete těsto. Tvrdý tvaroh zde nepřipadá v úvahu, byl by moc nepoddajný. Měkký vaničkový tvaroh by se zde už sice hodil víc, ale je v něm poměrně dost tekutiny, která by až moc nasála krupici, takže bychom jí museli přidat opravdu hodně a těsto by pak bylo spíše gumové.

Jasným favoritem se tak stává měkký tvaroh balený v alobalu. Neobsahuje tolik tekutiny a skvěle se s ním pracuje.

Do tvarohu dáme špetku soli a postupně přimícháváme krupici. Výsledkem by mělo být nelepivé, dobře poddajné spíše měkčí těsto. Pokud by hodně lepilo, přisypejte ještě trošku krupice.

Stranou si připravíme omyté ovoce – například jahody se skvěle hodí, ale klasikou jsou také knedlíky meruňkové, švestkové, malinové nebo borůvkové a všechno je to naprostá lahůdka.

Příprava tvarohových knedlíků

Těsto vyválíme do tvaru válečku cca 5–7 cm vysokého a z něj pak odkrajujeme přibližně 4 cm silné plátky. Ty dlaní jemně rozpracujeme, aby se zvětšily a můžeme plnit. Doprostřed vložíme jahodu a druhou rukou těsto uzavřeme. Pak už jen poválíme v dlaních, aby se těsto hezky uzavřelo a knedlíčky nikde netekly.

Vaříme knedlíky

Knedlíky vaříme v dostatečném množství vroucí vody přibližně 10–15 minut. Zde záleží na velikosti knedlíků. Knedlíky by měly hezky plavat na hladině (což udělají poměrně rychle po vhození do vody), ale nechte je povařit.

Servírujeme

Jak máte knedlíky nejradši vy? U mě nejvíce boduje naprosto jednoduchá kombinace rozpuštěného másla společně se sladkou strouhankou. Jak na sladkou strouhanku?

Na suchou pánev dáte 4 lžíce strouhanky. Necháte ji zlehka zezlátnout a poté ji necháte zchladit. Promícháte se 2 lžícemi cukru a nakonec posypete na knedlíčky. Nádherně to křupe.

Dobrou chuť přeje Pája