Čubiny blbouni – kynuté ovocné knedlíky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/cubiny-blbouni-kynute-ovocne-knedliky/
Máme tu ovocnou sezónu! Nemohla jsem se dočkat, konečně! Ovoce začíná mít svou pravou chuť a byl by hřích toho nevyužít. Je boží sledovat, jak se tu na té naší malé petřinské vesnici lidé mile usmívají jeden na druhého v rukou táhnouce čerstvé jahody, nebo třešně, meruňky…no prostě jaro aaaach. (Tento stav pohody je většinou kolem dopoledního, kdy je dorost ve škole a po ulicích se potulují jen důchodci, matky s dětmi a já, paní Čuba, která do ani jedné kategorie nespadám).
Proč si tedy nepřipravit pravou českou klasiku v podobě kynutých ovocných knedlíků?
Jen bych vás chtěla upozornit na to, že pokud někdo tvrdí, že kynuté knedlíky jsou jednoduché jako facka, tak nejsou. Možná když už budete mít za sebou přípravu tak dvou tří tisíc knedlíků, tak to jednoduché bude, ale pokud jde u vás stejně jako u mě o sezónní záležitost, tak speciálně příprava těsta je peklo.


Ingredience na kynuté ovocné knedlíky
Množství: 6 porcí500g polohrubé mouky
20g droždí
1 lžička krupicového cukru
250 ml mléka
1 vejce
špetka soli
Tvaroh+lžíce mléka
Jahody, meruňky, třešně, švestky…podle sezony
100ml moučkového cukru
Máslo na polití
TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare
TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 95 minut
Také by Ti mohlo chutnat:
Jak tedy na to?
Do mísy si dejte (nebo prosejte) mouku, udělejte do ní důlek, přidejte sůl a cukr a droždí a zalijte polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek – dejte mu tak 10 minut, ať se pořádně zmátoří a začne růst.
Teď přichází ta nejvíc prudérní práce a to vypracování těsta. Zkráceně – dolijte zbytek mléka a hněťte, až bude mít těsto krásnou hebkou konzistenci a bude se odlepovat od stěn mísy – značka ideál a romantika. Klidně moučete, pokud se vám to bude zdát moc lepkavé.
Realita – pokud se nechcete rozčilovat, tak klidně přeskočte na další odstavec. V kruté realitě se vám bude těsto lepit úplně všude – na ruce, na mísu, na vařečku, stěrku. Krom lepení se taky připravte na to, že těsto nebude hotové za minutku, ale že vás budou bolet obě ruce od hnětení (pokud musíte makat rukama) a že u toho rozhodně úsměvem oplývat nebudete, pokud nejste šílenec.
Pokud si na pomoc vezmete mixér se spirálovitými hnětátky, které by měly být na těsto, tak to teprv začne ta pravá legrace. Těsto se vám na hnětadlo namotá a nebude chtít slézt. Zaleze krom toho taky do každé sebemenší dírky v přístroji, takže to pak z toho budete šťourat další hodinu párátky a budete si nadávat. No prostě radost dělat kynuté knedlíky,že?
Těsto máte uhnětené, poprášené moukou a přikryté utěrkou někde na příjemně teplém místě. Nechce ho kynout 1 hodinu.
Připravte si velký hrnec s vodou a nechte vařit.
Těsto si pak vykydněte na vál a rozválejte na placku tenkou 1 cm. Naposledy mi to vyšlo na 28 knedlíků. Těsto si rozřezejte na čtverce velikosti cca 8x8cm a začínáme plnit.
Dejte doprostřed ovoce – v mém případě jahodu a spojte růžky k sobě, přitlačte kraje a poválejte knedlík v ruce, aby se zakulatil. Nechte ho ještě chvíli odpočívat na vále zadělanou prdelkou posazenou na něm.
Poté házejte jednotlivé knedlíky do vroucí vody a vařte 8 minut. Poté knedlíky vylovte a nezapomeňte je propíchat, aby se z nich mohla odpářit pára. Jinak se vám srazí!
Můj osobní tip na podávání je s rozpušteným máslem, skořicovým cukrem a tvarohem smíchaným s moučkovým cukrem a trochou mléka (aby to bylo hladší).
Užívejte také ovocné sezóny a dobrou chuť, pupíci!
Mohlo by se hodit: Tipy a inspiraci na kuchyňské vychytávky, specialitky i ozkoušené klasiky najdeš v mém novém obchůdku. Z internetového oceánu produktů tam pro Tebe vyzobávám to nejzajímavější.
Kolik bys dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Líbí se Ti recept na kynuté ovocné knedlíky? Sdílej ho s přáteli ;o) Díky!
A šlo by to těsto dělat v pekárně na programu kynutá těsta? Abych si ušetřila ty ruce.
Dobrý den Pavlo,
Já myslím, že to určitě práci usnadní a jde to. Klidně sï tím život usnadněte. Mějte se krásně!
ahoj Pavlíno, knedlíky dělám stejně jako Ty a jsou výborný, jen je dělám na páře, ve vodě dělám již jen bramborové knedlíky a noky.
Ahoj Ivano, pára je taky možnost, každopádně. Moje mamka taky dělá vodně vlastně jen bramboro-knedlíkové záležitosti a ostatní paří. Ale tak život je změna a naštěstí to jde oběma způsoby.
vynikající recept, knedlíky se povedly a protože jich bylo dost, pochutnala si na nich i moje vnučka
To je paráda! Jsem ráda, že se povedly 🙂
Určitě recept na kynuté knedlíky vyzkouším vypadá že se povede jen jak nám dozrají jahody.Děkuji za další recept od Vás.
Aleno, nemáte vůbec zač. Užívejte pěkně jarních dní
no přece pochvala 🙂 trochu humoru při vaření neuškodí. Někdy se nepovede ani ten sebelepší recept a to je pak humor zapotřebí
Přesně tak 🙂 Ono se naštěstí povedlo, ale ten proces kolem toho byl náročný