Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit. Takže ani já se jí nebráním a nepropadám panice z toho, kolik času pečením strávím. Výsledek je zaručen na 99,9% (0,01% nechávám pro případy zapomenutí bublaniny v troubě a jiné extrémní situace).

Krom toho je to tak jednoduchý moučník, že se bude dobře připravovat i v přítomnosti nenechavých ruček malých nezbedných dětí. Buď vám mohou asistovat, nebo bublaninu připravíte tak rychle, že se vaše dítko ani nezmůže k tomu, aby na sebe například převrhlo nádobu s těstem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bublanina s třešněmi

Ingredience na bublaninu

Množství: 16 kousků, velký plech rozměr cca 36x25 cm

400 g polohrubé mouky 
1 prášek do pečiva (12 g)
2 vejce
250 ml mléka nebo podmáslí
150 g másla
200 g cukru krupice
1 malá lžička vanilkového extraktu
1 špetka soli (2 g)
500 g třešní

Moučkový cukr na pocukrování
2 lžíce oleje + 2 lžíce polohrubé mouky nna vymazání plechu

Na drobenku
120 g hladké mouky
60g másla
60g cukru krupice


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Příprava těsta

Všechny ingredience by měly být pokojové teploty, aby se s nimi dobře pracovalo a výsledek byl dokonalý. Není moc nad čím dumat, půjdeme na to jednoduše. Do mísy dáme cukr, který utřeme s vajíčky. Vajíčka přidávejte postupně a pěkně metličkou nebo mixérem (třeba tímto z mé recenze) utřete. Postupně přidáváme trošku změklého másla, mouky a mléka a tak stále dokola, dokud nám nevznikne krásné jemné těsto. Nezapomeňte také na kypřicí prášek, trošku toho vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru a také pro zvýraznění chuti špetku soli. 

Pekáčkujeme

Do většího pekáčku (36×25 cm) nalijte olej a packou nebo mašlovačkou ho pěkně vymažeme do všech stran a rohů. Posypeme moukou a rozklepeme ji pěkně po dně, a pak i do všech stran. Vznikne krásný tenký moučný filtr. Do vysypaného pekáče nalijeme připravené těsto a stěrkou jej vyrovnáme, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo do všech krajů.

Připravujeme ovoce do bublaniny

Je jedno, jestli zvolíme třešně nebo borůvky, jahody či meruňky. Vždy je ale důležité, aby se ovoce něžně promíchalo s troškou mouky. Nepropadne pak tolik do těsta. Naprosto ideální je pro to si z vysypaného pekáčku a přebytku mouky rovnou odsypat do ovoce a jemně promíchat, aby se ovoce obalilo v mouce.

Bubláme

Do těsta přidáme třešně a v troubě pečeme na 170°C přibližně 40 minut. Třešňová bublanina je na světě! Pro fajnšmekry podávejte ještě pocukrované moučkovým cukrem nebo ještě před pečením přidejte drobenku, na kterou najdete postup na úplném konci receptu.

Samozřejmě se nebraňte různým dalším variacím ovoce. Pokud už budete dostatečně pokročilí a troufalí, nebojte se vzít i více druhů ovoce. Borůvky, jahody, meruňky, broskve nebo třeba i švestky jsou super.

Jak na drobenku?

Nejde o žádnou složitost. Do misky dáme měkké máslo, které rozdrobíme společně s moukou a cukrem. Hezky poctivě žmolíme. Jakmile už je vše nadrobené, posypeme s drobenkou ovoce a necháme péct.

Dobrou chuť
Pája

PS. Pro další sladké dobroty zabruste do sekce Sladké Čuby a nechte se inspirovat.