Na plněných knedlících je znepokojivé, že si vlastně nikdy nemůžete být úplně jistí, co vás v nich čeká. Jsou sladké nebo budou slané? Když je knedlík pěkně poctivě vykoulen a uvařen, tak se často na jeho povrhu ani neobjeví nápovědná ďubka, která jedlíkovi dá aspoň nějakou indícii. Úzkostnějším jedincům se pak mohou zdát divoké hrůzostrašné sny, kdy je špekový nebo knedlík s uzeným posypán omylem skořicí a sladkou smetanou. Hrůza. Ale dost zbytečného strašení.

Pojďme si radši povídat o tom, jak jsem své milé polovičce připravila moc dobré a jemné švestkové knedlíky z tvarohového těsta.

Ingredience


250 g polohrubé mouky
500 g měkkého  tvarohu
oříšek  rozpuštěného másla do těsta
2 vejce
Špetka soli
Švestky
Skořicový cukr
Kysaná smetana
Moučkový cukr
Strouhaný perník nebo kakao na posypání
Rozpuštěné máslo na polití

Množství: 6 porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 45 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Nejprve jsem si připravila těsto, které si jednoduše uděláte tak, že smícháte tvaroh, vejce, špetku soli a másla a postupně do této směsi vmícháte polohrubou mouku. Jak má ideálně těsto vypadat, můžete vidět na videu.  Těsto jsem si nechala na chvilku odležet v lednici a mezitím jsem si vypeckovala švestičky.

Jelikož mi přišly takové hodně kyselé, poválela jsem je ještě ve skořicovém cukru, aby nasály aspoň trochu něčeho sladkého.

Odleželé těsto jsem si na pomoučeném válu (tj. stole, protože jsem vál zrovna neměla) rozválela na placku tloušťky cca 5 milimetrů. Plácotu jsem pak nakrájela na čtverce cca o velikosti 7,52cm x 7,55cm.

Těstový čtverec jsem si položila do dlaně a přidala skořicové švestky. Cípky těsta jsem přiložila k sobě a bobánka jemně zahladila, aby z něj vzniknul pravidelný knedlíček.

Knedlíčky jsem pak hodila do vroucí vody a vařila jsem je přibližně 5-7 minut.

Někdo má rád plněné knedlíky jen pocukrované a přelité máslem. My jsme ale větší fajnšmekři a na knedlíky si dáváme ještě kysanou smetanu jemně oslazenou moučkovým cukrem, sypeme kakaem, a aby toho nebylo málo, tak ještě přelíváme máslem.

Ojojoj, velká sladká dobrota jako od maminky, nebo od Čubinky