Nadýchaná maková roláda s povidly a krémem je dokonalou podzimní záležitostí, která v sobě kombinuje jemnost piškotové rolády, příjemnou drsnost povidel a tvarohovo–mascarponový krém. Je něco lepšího?

Oproti klasické piškotové roládě je takto díky máku mile křupavá a uvidíte, že je to rozhodně skvělé upgradeování.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nadýchaná maková roláda s povidly a krémem

Ingredience na makovou roládu s povidly a krémem

Množství: 1 roláda – cca 16 dílků

Na roládu
4 celá vejce
50 g hladké mouky
80 g krupicového cukru
50 k mletého nebo celého máku

Na tvarohovo–mascarponový krém
250 g poločného tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g mascarpone
50 g moučkového cukru

4 lžíce povidel (100 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 25 minut

Na přípravě piškotových rolád mám rada to, že jsou velmi rychlé a jednoduché. Jsou tedy takovým příjemným startovacím bodem, jak se naučit péct něco dobrého sladkého. Co zas až taková paráda není, že většinou roláda zmizí během pár minut a vy můžete péct vesele znovu. 🙂

Můžeme si rovnou roztopit troubu na 180 °C.

Příprava těsta na makovou roládu

Připravit si těsto na roládu není vůbec složité. Velmi doporučuji pracovat s vejci o pokojové teplotě, u kterých je vlastně 100% záruka toho, že z nich půjde pěkně vyšlehat sníh a těsto bude správně spolupracovat.

Do misky si rozklepneme žloutky a bílky si dáme do vyšší mísy na šlehání zvlášť. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme z krém. Šleháme klidně minutu.

Do tohoto krému postupně přisypáváme mouku a také mák. Vznikne hutnější směs, ale nebojte se. Zjemníme to vyšlehaným bílkem. Bílek šleháme zvlášť až do jeho úplného zpevnění – když z něj vyjmeme metličky, vytvoří se z bílku špičky. Popřípadě bílek obraťte v misce vzhůru a bílek by měl držet.

Pokud potřebujete roládu připravit bez lepku, nebojte se vynechat mouku. Směs cukru a žloutků společně s našlehanými bílky také skvěle funguje: Příkladem je třeba naše kakaová roláda.

Bílek do základní směsi vmícháme postupně stěrkou, aby bylo těsto krásně nadýchané. Pokud bychom totiž bílek dali do směsi najednou, mohl by se srazit a měli bychom po roládě.

Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme do všech stran, aby nám vznikl souměrný obdélník. Těsto by mělo být vysoké cca 1,5–2 cm.

Pečeme, dokud nebude těsto krásně zlaté.

Jakmile je roláda upečená, vyndáme ji a připravíme si čistou utěrku. Roládu utěrkou celou přikryjeme a postupně ještě teplou zarolujeme. Bude se pak krásně rolovat. Pokud bychom ji nechali jen ležet, při následném rolování by nám popraskala a mohla by se polámat.

Krém do rolády

V misce si smícháme tvaroh společně s mascarpone. Pokud můžete, použijte tvaroh v kostce a ne vaničkový. Ten by totiž mohl hodně téct a roládu rozmočit. Směs osladíme moučkovým cukrem. Tvarohovou směs není potřeba sladit hodně, protože ještě budeme přidávat povidla, která jsou často hodně sladká. Takže spíše méně je více.

Plníme roládu

Roládu rozbalíme z utěrky a nejprve ji potřeme povidly. Pěkně do všech stran.

Na povidla rozetřeme vrstvu tvarohu. Zde s rozumem – cca 0,5 cm vrstva tvarohu úplně stačí. Pokud by ho bylo hodně, roláda by se špatně rolovala a směs by vytékala.

Roládu máme pomazanou a můžeme rolovat. Hezky od kraje postupně rolujeme a snažíme se ji utahovat co nejvíce, aby v ní nebyla prázdná místa. Roládu můžeme nechat ještě odležet a než se na ni vrhneme.

Nadýchaná maková roláda s povidly a krémem je na světě a já věřím, že vám bude moc chutnat.

Dobrou chuť
Pája