Pribináček patří k základní mlsací dobrůtce pro většinu z nás, co jsme někdy byli děti. Vyrobit si ho doma není vůbec nic složitého a hlavně ta chuť, lidi! Ta chuť!. 

Ok, zde se musím přiznat, že ho většinou (omluvte ta slova) sežeru sama a mám problém, aby to nebylo na jeden zátah. Původně jsem ho připravovala pro své robátko malé, aby mělo něco skutečně kvalitního a dobrého a bez éček a tak vůbec. Nicméně to mi tuhle lahodnost hodilo na hlavu s odmítnutím, že se bude nadále věnovat kupované verzi. Hrůza…ale to už je možná i jiný příběh.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí pribináček z tvarohu a smetany

Ingredience na domácí pribináček

Množství: 4 porce

200 g smetany ke šlehání (31% tuku)
250 g měkkého polotučného tvarohu
2 lžíce medu, sirupu či moučkového cukru (40 g)
sezónní ovoce na dozdobení – jahody, meruňky, švestky, jablka – cca 280 g


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 5 minut

Jdeme na to!

Ani nevím, jestli se tomu dá říkat recept na pribináček, protože hotovo budete mít asi tak za minutu a potřebovat k němu budete téměř nic.

Do mísy si připravte polotučný nebo klidně i plnotučný tvaroh a promíchejte ho s medem či práškovým cukrem nebo jiným sladidlem.

V jiné misce či vyšší šlehací nádobě budeme mixovat šlehačku pěkně do ztuhnutí a poté ji jen lehce vmícháme do směsi tvarohu a medu.

A to je všechno! Nic víc a nic míň. Uvidíte, až poprvé olíznete stěrku, že je to naprosto skvělé.

Co dodat?

Pribináček se většinou baštil pěkně samotný z kelímku, ale zkuste k němu přidat nějaké sezónní ovoce. Bezvadně se k němu hodí jahody, maliny, ostružiny, třešně, meruňky…no prostě vlastně jakékoli dobré ovoce :). Ovoce dodá lahodnému krémíčku ještě úplně novou dimenzi. Mňam. Popřípadě si připravte dezert i s piškotem a to tak, že si do skleničky dáte na dno piškoty, potřete pribináčkem a ozdobíte ovocem. Také špičkové.

Krom jiného je to taky bezvadná svačinka pro děti do školy nebo i pro vás do práce na dohnání ztracené energie. Hledáte-li více inspirace pro sváči, mrkněte na naši Velkou svačinkovou bichli, kde je toho ještě o 189 receptů víc 🙂