U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. Super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i k vařeným bramborám. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Slovník spisovného jazyka českého rozhudu definuje jako tvarohovou pomazánku kořeněnou paprikou apod. Stejně tak Etymologický slovník jazyka českého. Zajímavější definice je pak od Josefa Jungmana, který používá také termín hudlanina od slova hudlati, tj žvanit. A tady se dostáváme ještě dál. Jihočeské rozhudnouti se – posaditi se ze široka, rozplesknouti se  a jsme u toho – hudlanina = tlustá žena.

A hned máme jasno v tom, co jíme!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rozhuda – tvarohová pomazánka

Ingredience na pomazánku rozhuda

Množství: Pro 4 strávníky

1 tvaroh
1 lžička červené papriky
½ cibule
1 lžíce pažitky
Jarní cibulka
1 střední kyselá okurka
½ červené papriky
Sůl
1 lžíce mléka


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 0 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Příprava velmi jednoduchá. Prostě jen smícháte dohromady tvaroh s trochou mléka a přidáte pažitku (ta prostě nesmí chybět), klidně i jarní cibulku, jednu kyselou okurku, červenou papriku koření a polovinu červené papriky – rostliny. Promícháte, osolíte a je to!

Doporučuji k vařeným bramborám nebo prostě jen namazat na chleba.

Čubička