U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. Super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i k vařeným bramborám. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Slovník spisovného jazyka českého rozhudu definuje jako tvarohovou pomazánku kořeněnou paprikou apod. Stejně tak Etymologický slovník jazyka českého. Zajímavější definice je pak od Josefa Jungmana, který používá také termín hudlanina od slova hudlati, tj žvanit. A tady se dostáváme ještě dál. Jihočeské rozhudnouti se – posaditi se ze široka, rozplesknouti se  a jsme u toho – hudlanina = tlustá žena.

A hned máme jasno v tom, co jíme!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rozhuda – tvarohová pomazánka

Ingredience na pomazánku rozhuda

Množství: Pro 4 strávníky

1 tvaroh
1 lžička červené papriky
½ cibule
1 lžíce pažitky
Jarní cibulka
1 střední kyselá okurka
½ červené papriky
Sůl
1 lžíce mléka

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 0 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Příprava velmi jednoduchá. Prostě jen smícháte dohromady tvaroh s trochou mléka a přidáte pažitku (ta prostě nesmí chybět), klidně i jarní cibulku, jednu kyselou okurku, červenou papriku koření a polovinu červené papriky – rostliny. Promícháte, osolíte a je to!

Doporučuji k vařeným bramborám nebo prostě jen namazat na chleba.

Čubička