Jednou za čas mívám takové svoje periody…jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři…a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.

Velké popularity to u mého Toma nedosáhlo a když vidím, jak se mu nad tím krabatí nos nelibostí, tak… no uvidíme….zas ale starého psa novým kouskům….

Nejvíc nejjednodušší varianta co s avokádem je taková, že si ho prostě jen nakrájíte s troškou másla na chléb a posolíte.

Já vám ale představím daleko propracovanější variaci – no popravdě je také velmi jednoduchá a vlastně na ní není co k vidění…vábně to nevypadá, ale chutná bohovsky mangově. Případně pokud chcete avokádo spíš jako přílohu, než jako pomazánku, mrkněte na tento můj recept na guacamole.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Avokádová pomazánka

Ingredience na avokádovou pomazánku

Množství: 2 krajíce....bohatě namazané

1 avokádo
½ menší cibule
1 vrchovatá lžíce kysané smetany či jogurtu, pro hříšníky majonézy
Sůl, pepř
1 malá lžička citrónové šťávy


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut

Vydlabejte avokádo (z nějakého důvodu mu často říkám mango :))))))))) Nechápu to, ale je to tak. Takže vydlabané AVOKÁDO si rozmačkejte vidličkou, přidejte na jemno nakrájenou cibulku, kysankou smetanu, nebo majonézu, nebo jogurt.…podle chuti, opepřete, osolte a malinko přijdete citrónovou šťávu.

Pomazánku z avokáda napatlejte na chleba, zavřete oči (vypadá to jak blitka) a vychutnávejte avokádo-ráj.

Avokádová pomazánka ke svačině

Velká svačinková bichle - avokádová pomazánka

Recept na avokádovou pomazánku je také jedním ze 190ti receptů z mé Velké svačinkové bichle. Bichle je především inspirací na svačiny do školy, ale většinu receptů z ní určitě využijete i na různé večírky, oslavy a nebo třeba i pro svačiny do práce. Nesvačíte? Měli byste začít, je to podstatně zdravější než jíst pouze (v lepším případě) 3x denně! Velká svačinková bichle je tu.

Zázračné avokádo

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek magnezia, mědi, draslíku, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji).

Naopak pro zvířata je avokádo až smrtelně jedovaté (pro kanárkya papoušky) kvůli látce persin, ani psům a kočkám by se dávat nemělo. Víc zajímavých informací o avokádu najdete na Wikipedii.

Pomazánkovým receptům zdar
Vaše Pája