Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky. Pak mě ovšem googlení posadilo na zadek zpátky do reality. A ano, je to vlastně jen obyčejný zelný salát a cole znamená salát (z holandštiny). Ale je tak dobrý, že pro mě tím elegantním tajemným salátem zůstává i nadále.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Salát coleslaw

Ingredience na salát coleslaw

Množství: 4 porce zaručeně

1/4 středně velké hlávky bílého zelí
1/4 středně velké hlávky červeného zelí
1 malá cibule – šalotka ideální
1 velká mrkev
Hrst čerstvé petržele

6-8 lžic majonézy – ideálně domácí
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citrónové šťávy či octa
1,5-1 lžička hořčice
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 40 minut

Krájení je základ

Coleslaw sám o sobě není nic složitého na přípravu, jen je podle mě dobré se věnovat důkladnému krájení zeleniny, protože čím jemněji bude nakrájená, tím bude salát chutnější a příjemnější na skus. Jdeme na to.

Na jemné proužky nakrájejte jak červené zelí tak bílé zelí (klasická verze praví použít zelí bílé, nicméně já mám ráda barvy a červené zelí tomu dodá šmrnc) Čím ostřejší a spolehlivější nůž, tím lépe, ale pokud si nožem netroufáte, tak i jemné struhadlo udělá svou práci. Zelí prosolte lžičkou soli a promačkejte ho důkladně, aby zkřehlo. Nechte ho pak ještě 15 minut odstát, aby mohlo pustit vodu, kterou pak vylijete.

Mezitím si můžete nakrájet mrkev a i šalotku na jemno.

Dresink

Do misky si dám 6 větších lžic majonézy, 2 lžíce jogurtu, 1 lžičku hořčice a přidám i 2 lžíce citrónové šťávy a 2 rovné lžíce cukru. Všechno velmi důkladně promíchám metličkou, aby vznikl hladký dresink. Podle potřeby dopepřím a případně i dosolím.

Pokud jste gurmáni, určitě velmi oceníte místo kupované majonézy domácí. Domácí majonéza se dá naštěstí připravit velmi jednoduše a rychle. Recept tu bude na webu už velmi brzy :).

Míchání

K zelí přidám mrkev a cibuli a vše promíchám s dresinkem a pro barevnost ještě přidám jemně pokrájenou petržel (dobře, tak i pro chuť). Coleslaw je na světě!

Já ho mám ráda i jen tak samotný, ale určitě ho znáte i jako přílohu k nějakému ne úplně zdravému jídlu z fast foodu. Každopádně se coleslaw hodí třeba ke grilovanému masu jako skvělá příloha (co třeba taková kuřecí křidélka na pivu?) nebo prostě jen tak právě na přizobávání.

Dobrou chuť
Pája