Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

My ten náš domácí, liberecký, máme samozřejmě nejlepší….znáte to 😉 Řekla jsem si tedy, že se s vámi o jeho recepturu podělím.

Je jasné, že rozdíl v každém salátu pak dělá hlavně dochucení a míchání a tak vůbec, na což vám bohužel své nebo maminčiny ruce nepůjčím, ale věřím, že i tak bude výsledek skvělý.

Ingredience na bramborový salát


8 středních brambor (varný typ A)
2 mrkve
1 vetší petržel
¼ celeru
5-6 nakládaných okurek
1 menší cibule
1 menší jablíčko
1 menší plechovka sterilovaného hrášku

1 kysaná smetana
1 majonéza
1 lžíce dijonské hořčice
Sůl
Pepř

Množství: 8 normálních porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Značka ideál je, pokud se vám povede brambory uvařit den předem. Vařte je v mírně osolené vodě ve slupce do změknutí. S den uvařenými bramborami se pak pracuje daleko lépe, protože se při míchání tak nerozbijí a krom toho si s nimi neopaříte ruce.

My salát vždycky připravujeme na Štědrý den hned z rána. Ráno dováříme zeleninu – tedy oškrábanou mrkev, petržel a celer a opět ve slané vodě.

Krájíme, krájíme, krájíme

Teď už je potřeba jen všechno nakrájet. Úplně ideální je mít u sebe strunový kráječ (třeba takový), který za vás odvede velkou většinu špinavé práce. Je pravda, že přes něj neprotlačíte cibuli ani okurky, ale na brambory, mrkev, petržel a celer je to super.

Na nůž tedy zbudou okurky a na jemno cibulka. S hráškem už se nekrájejte 🙂 Na hrubém struhadle přistrouhejte oloupané jablíčko a všechno promíchejte jemně, aby ze zeleniny (a hlavně tedy z brambor) nezbyla jen kaše. Proč jablko? Dodá salátu skvělou lehce sladkou chuť. Je to boží, věřte mi.

Magie dochucování

Jdeme na ochucení. Směs osolte – nebojte se toho, protože brambory spoustu soli nasají, takže salát po odležení rozhodně tak slaný nebude. Přidejte lžičku pepře (pro milovníky pepře samozřejmě klidně víc). Přidejte také 1 rovnou lžíci dijonské hořčice, popřípadě i obyčejná plnotučná je fajn. Dejte celé balení kysané smetany a tak ⅔ majonézy (cca tedy 300ml). Míchejte něžně. Přehazujte z jedné strany na stranu.

Rodinné tajemství – my salát mícháme rukama. Zelenina se tak nerozpadne a kromě toho cítíte přímo tu konzistenci a zda je salát dost proložený majonézou a kysankou. Ruce si samozřejmě myjeme…občas 😉 Krom toho kdy jindy máte příležitost si olízat ruku až k rameni.

Salát by měl být šťavnatý. Co to znamená? Měl by mít o trošku víc krémových složek, než si myslíte, že je potřeba. Je to z toho důvodu, že i majonéza a kamarádi se do brambor vsáknou.

Oližte si ruce, nebo lžíci, stěrku… a zjistěte chuť. Pokud je dost slaná a šťavnatá, je na čase salát někde uskladnit aspoň na pár hodin, aby se rozležel. (Já mám tedy úplně ze všeho nejradši si dát ještě takhle neproleželý salát s kouskem čerstvého chleba. Je to první testování a takové naladění do vánočního rána).

Servíruje s nějakým dobrým kouskem masa – kaprem, vepřovým či kuřecím řízkem a vychutnávejte.

Dobrý bramborový salát přeje paní Čuba

PS. Jak připravujete bramborový salát vy? Napište mi do komentáře.

PSS. Pro více salátových záležitostí mrkněte sem.