Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

My ten náš domácí, liberecký, máme samozřejmě nejlepší….znáte to 😉 Řekla jsem si tedy, že se s vámi o jeho recepturu podělím.

Je jasné, že rozdíl v každém salátu pak dělá hlavně dochucení a míchání a tak vůbec, na což vám bohužel své nebo maminčiny ruce nepůjčím, ale věřím, že i tak bude výsledek skvělý.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Ingredience na bramborový salát

Množství: 8 normálních porcí

8 středních brambor (varný typ A)
2 mrkve
1 vetší petržel
¼ celeru
5-6 nakládaných okurek
1 menší cibule
1 menší jablíčko
1 menší plechovka sterilovaného hrášku

1 kysaná smetana
1 majonéza
1 lžíce dijonské hořčice
Sůl
Pepř


TIP: Chystám vlastní kuchařku, Velkou svačinkovou bichli! Celkem v bichli najdete 190 receptů na výborné, kvalitní a vyvážené svačiny (nejen) do školy. Chceš svačinkovou inspiraci? #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáš pár dárečků! Klikni sem a vše se dozvíš.


Také by Ti mohlo chutnat:

Značka ideál je, pokud se vám povede brambory uvařit den předem. Vařte je v mírně osolené vodě ve slupce do změknutí. S den uvařenými bramborami se pak pracuje daleko lépe, protože se při míchání tak nerozbijí a krom toho si s nimi neopaříte ruce.

My salát vždycky připravujeme na Štědrý den hned z rána. Ráno dováříme zeleninu – tedy oškrábanou mrkev, petržel a celer a opět ve slané vodě.

Krájíme, krájíme, krájíme

Teď už je potřeba jen všechno nakrájet. Úplně ideální je mít u sebe strunový kráječ (třeba takový), který za vás odvede velkou většinu špinavé práce. Je pravda, že přes něj neprotlačíte cibuli ani okurky, ale na brambory, mrkev, petržel a celer je to super.

Na nůž tedy zbudou okurky a na jemno cibulka. S hráškem už se nekrájejte 🙂 Na hrubém struhadle přistrouhejte oloupané jablíčko a všechno promíchejte jemně, aby ze zeleniny (a hlavně tedy z brambor) nezbyla jen kaše. Proč jablko? Dodá salátu skvělou lehce sladkou chuť. Je to boží, věřte mi.

Magie dochucování

Jdeme na ochucení. Směs osolte – nebojte se toho, protože brambory spoustu soli nasají, takže salát po odležení rozhodně tak slaný nebude. Přidejte lžičku pepře (pro milovníky pepře samozřejmě klidně víc). Přidejte také 1 rovnou lžíci dijonské hořčice, popřípadě i obyčejná plnotučná je fajn. Dejte celé balení kysané smetany a tak ⅔ majonézy (cca tedy 300ml). Míchejte něžně. Přehazujte z jedné strany na stranu.

Rodinné tajemství – my salát mícháme rukama. Zelenina se tak nerozpadne a kromě toho cítíte přímo tu konzistenci a zda je salát dost proložený majonézou a kysankou. Ruce si samozřejmě myjeme…občas 😉 Krom toho kdy jindy máte příležitost si olízat ruku až k rameni.

Salát by měl být šťavnatý. Co to znamená? Měl by mít o trošku víc krémových složek, než si myslíte, že je potřeba. Je to z toho důvodu, že i majonéza a kamarádi se do brambor vsáknou.

Oližte si ruce, nebo lžíci, stěrku… a zjistěte chuť. Pokud je dost slaná a šťavnatá, je na čase salát někde uskladnit aspoň na pár hodin, aby se rozležel. (Já mám tedy úplně ze všeho nejradši si dát ještě takhle neproleželý salát s kouskem čerstvého chleba. Je to první testování a takové naladění do vánočního rána).

Servíruje s nějakým dobrým kouskem masa – kaprem, vepřovým či kuřecím řízkem a vychutnávejte.

Dobrý bramborový salát přeje paní Čuba

PS. Jak připravujete bramborový salát vy? Napište mi do komentáře.

PSS. Pro více salátových záležitostí mrkněte sem.

Další vydané recepty na poladěné (nejen) vánoční bramborové saláty:
Bramborový salát se špetkou kari – mimochodem skutečně delikátní záležitost!
Bramborový salát s hruškou – lehce nasládlý a jednoduchý salát, který vás přivede na vrchol kulinářského blaha 🙂