Lahodné guacamole neboli lahůdka pro všechny milovníky avokáda. Je to pomazánka, omáčka, příloha, nebo o co vlastně jde? Na to vám tu neodpovím. Protože ať tak či onak, guacamole je bomba!

Já mám tuhle avokádovou divočinu ráda jako přílohu k dobrému masu, popřípadě jsem schopna ho sníst úplně samotné jen tak. I vy si vyberte tu svou nejlepší variaci a já vám teď představím podle mě tu nejchutnější a vlastně základní.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Lahodné guacamole

Ingredience na guacamole

Množství: 4 přílohové porce

2 avokáda (400 g)
4 rajčata (320 g)
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1/4 cibule (20 g)
1/4 limetky nebo citronu
Pár listů čerstvé bazalky nebo koriandru
Špetka soli


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Všechno je o avokádu

Guacamole je jen a jen o dobrých věcech. Vlastně píšu trošku klamně, že jde jen o avokádo, protože i dobré rajčátko, olivový olej a silný česnek tu mají své důležité slovo. Ale avokádo tu je numero uno.

Jak tedy vybrat správně avokádo? V českých obchodech je to věru kumšt a je dobré se připravit na to, že si občas budeme muset trochu připlatit. Dost často se totiž stává, že je avokádo buď velmi nezralé (zelené, tvrdé) nebo naopak velmi přezrálé (černé, měkké). Vždycky je lepší čapnout avokádo spíše nezralé, protože tu máte aspoň vidinu toho, že dozraje. S přezrálým avokádem už moc parády nenaděláte a lásku k jeho báječné chuti si tak nevypěstujete.

V obchodě se tedy budete muset spolehnout na trochu zkušenosti, dobré oko a hmat. Avokádo vyberte takové, aby bylo na pohled pěkně černé, bez flíčků (s jasně zeleným nemám zkušenost, tudíž nepopisuji). Na pohmat (jemný) by mělo být lehoučce měkké a slupka by měla pružit. Spolehlivě pak poznáte zralé avokádo tak, že mu jde odtrhnout stopka. Pokud ne, tak mu ještě nedozrál čas.

Zralé avokádo by po rozkrojení mělo mít krásně zelenou barvu u krajů a žloutnout k pecce. Konzistence by měla být pěkně máslová.

Toto bychom měli a jedeme dál.

Tvoříme pomazánku, omáčku, salsu…

Říkejme guacamole jakkoli, to nechám hlavně na vás. 🙂 My teď budeme společně míchat, protože dobré avokádo už jsme vybrali.

Z avokáda pomocí nože vyndáme pecku a buď ho vydlabeme např. lžičkou (pro větší kousky) nebo ho vyloupneme a nakrájíme na kostičky, nebo…jak vám je libo.

Přidáme na drobné kostičky nakrájenou bílou cibuli nebo pro ještě větší fajnšmekry šalotku.

Rozetřeme si česnek se solí a také přidáme.

Rajčata nakrájíme na kostičky a opět hop s tím do avokáda.

Přidáme bazalku a olivový olej. Pokud bychom chtěli být naprosto originální, tak je lepší použít koriandr. U nás doma se ale bohužel netěší takové popularitě a já se jím krmím jen příležitostně po hrstech, když je k tomu příležitost (já ho totiž fakt ráda mám).

Lehce promícháme a je hotovo.

Dobrou chuť
Pája

PS. Máte-li avokádo rádi, možná by se vám mohla hodit taky čistě avokádová pomazánka.