Já sice holduji převážně masitým pokrmům, nicméně občas se stane, že maso dojde, nebo na něj prostě není chuť a takže se s velkou radostí (opravdu) dám do přípravy plněného lilku (tj. baklažánku).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Plněný lilek nebo také baklažánek

Ingredience na plněný lilek

Množství: 4 porce

2 střední lilky
4 brambory
4 větší rajčata
½ cibule
Bazalku
Česnek
Sůl
Oliváč
1 vajíčko od slepičky
Strouhanka
Bonusově: parmezán


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 35 minut
Celkový čas: 70 minut

Dlabeme

Dlabeme lilky, tak to je. Podléně si lilky rozkrojíme a vydlabeme z nich vnitřek, aby zůstala jen lodička, do které se bude později hňácat skvělá plňka.

Lilek sám o sobě má občas lehce nahořklou chuť, což spoustu lidí odradí, aby se s ním kamarádili. Tomu se dá ale poměrně jednoduše pomoci, když necháte lilek zpotit. Jak? Vzniklé půlky nasolte a nechte je vypotit (tím pádem se už nemusíte nikdy stydět za tvrzení, že se vám zpotily půlky, protože v tomto smyslu je to výhra). Lilek změkne a ztratí svou hořkost.

V tuto chvíli nám už někde v kastrůlku bublají nakrájené a posolené brambory, které uvaříme do měkka. Ideální je, pokud nám nějaká ta brambora zbyde od oběda z předchozího dne, protože je s tím míň práce a vy jen použijete zbytky.

Příprava náplně

Mezitím si z vydlabaného vnitřku lilku uděláme drobné kostičky. Na pánev si dáme krapet olivového oleje a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, pak tam přidáme kostičky lilku a dostatečně to posolí.

Klidně směs podlejte cca 1 dl vody, aby se směs opravdu uvařila a změkla. Vznikne z toho taková blátivá a nevábně vypadající (chuťově však lahodící) hmota. Když se to asi po pěti minutách takhle pěkně podusí, tak se to hodí někam do misky aspoň na chvilku vychladnout.

Když to tak sepisuji, napadá mě že to celé zní neskutečně komplikovaně, ale ono to vůbec komplikované není. Žádné stresy.

Máme tu tedy zpocené půlky, chladnoucí bahýnko a uvařené brambory. Co s tím dál? Brambory rozmačkáme klidně na kaši a přidáme k nim hezky prolisovaný stroužek česneku. Tohle pěkně smícháme s lilkovým bahýnkem a když už je to trošku chladnější, vhodíme do toho vajíčko. To před tím samozřejmě rozklepneme.

Výborné taky je do této „kejdičky“ dát také krapet parmazánu, protože ten tomu dodá patřičný šmrnc.

Teď ještě rychle osmahneme na pánvi na kostičky nakrájená rajčata (cca 2-3 minuty) a promícháme s troškou bazalky.

Teď je tedy konečně na čase tomu nasadit korunu a udělat z toho skutečné jídlo.

Zapněte si troubu na 200°C.

Plníme

Vezmeme lilkové půlky a krapet je propláchneme vodou, aby se z nich dostala vypocená voda, a vysušíme je. Lze k tomu použít i trochu hrubé síly a půlky zmáčknout tak, aby se ještě trošku vyšťavily. Zde se dostáváme před dietní dilema. Kdo to chce mít asi tak o 0,5% dietnější, tak lilky začne plnit směsí rovnou. Kdo se nebojí nezdravých přepálených tuků, tak vypocené půlky ještě nechá osmažit v oleji (ano, je to lepší!), ale není to nutné.

Lilkové lodičky teď můžeme položit na pečící papír a hezky naplnit lilkovo-bramborovou směsí a ještě to překrýt rajčatovou omáčkou. Na závěr je parádní to přesypat troškou strouhanky a ideálně i zbytkem sýra a zakápnout olivovým olejem.

Pak už jen stačí vše šoupnout do trouby a čekat, až to celé chytne krásnou zlatavou barvu.

A je hotovo!