Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Mně na talíři vždycky udělá radost. Už jen tou barvou a chutí a taky tím, jak je to jednoduché si myslím, že pomazánkové recepty by se měly na našich stolech objevovat častěji. 

Variant na řepnou pomazánku existuje celá řada, ale tahle je podle mě taková nejjednodušší a zároveň je její chuť tak krásně čistá a dobrá, že ji vlastně mám asi nejradši.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Ingredience na pomazánku z červené řepy

Množství: 4-6 porcí

250 g předvařené bulvy řepy
100 g lučiny
1 menší stroužek česneku
špetička drceného kmínu
lžíce pažitky, popř. zkuste mátu
špetka soli


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Řepa jako základ

Na tuhle dobrotu používám řepupředvařenou, nicméně někteří kolegové vařiči používají řepu klidně i čerstvou a jen oloupanou a velmi na jemnou nastrouhanou. Nechávám to na vás, ale já kopu za již předvařenou. Ano a taky ji většinou už kupuji zavakuovanou – je to prostě urychlení postupu.

Jestliže se ale rozhodnete řepu vařit doma, tady je jednoduchý postup, jak uvařit řepu:

  • Řepu ještě neloupanou dejte do dostatečně osolené vody
  • Nechce ji vařit přibližně 30-45 minut – zde záleží především na tom, jak je řepa velká. Do uvařené řepy by se mělo dát jednoduše píchnout ostrým nožem a měla by být až do svého středu měkká.
  • Hotovou řepu nechce trošku vychladnout, ale loupejte ji ještě teplou. Půjde to lépe.

Řepu bychom tedy měli vyřešenou. Co s ní dál?

Nastrouhejte ji na jemno na struhadle a teď už ji jdeme vlastně jen dochutit. 🙂 Promíchejte ji s lučinou a stroužek česneku utřeným se solí (je pak skvěle jemný a sůl se v něm bezvadně promíchá…nebo jak to vlastně nazvat). Pro nakopnutí chuti přidejte maličko drceného kmínu, který chuť ještě trošku povytáhne z nudy a šedi.

Této růžové krasavici moc sluší, když do ní přimícháte trošku čerstvé pažitky. Ta zaprvé ještě doladí chuť a zadruhé se barevně krásně hodí. Pro větší experimentátory doporučuji vyzkoušet přidat trošku máty… Oh lalalaaa.

Máme hotovo!

Výborná je pomazánka z červené řepy s dobrým celozrnným pečivem a nějakou dobrou zeleninou. Je to také super dobrá svačinka do školy pro prcky – láká jak barvou, tak i chuťově je často vítaná.

Pro další svačinkové tipy se mrkni do naší Velké svačinkové bichle.

Dobrou chuť
Pája