Bramboráky z řepy asi musí působit trošku jako úlet. Ono vůbec kdo by tomu říkal bramborák, když je to řepák? Ale ono jak jinak popsat? Řeporák? Je to lingvistická past. Ale o co tu jde? Nějak jsem zjistila, že zelenině to v podobě osmažené placky opravdu sluší. Kdo ještě nečetl mé pojednání o dýňácích, cukeťácích nebo bramborácich, tak do toho. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bramboráky z řepy

Ingredience na bramboráky z řepy

Množství: 4 porce nebo 8 přílohových porcí

8 x čerstvá červené řepy (cca 1kg)
4 střední brambory (cca 320 g)
2 vajíčka
6-8 lžic hladké mouky (80 g)
1 vrchovatá lžička majoránky (10 g)
1 rovná lžička drceného kmínu (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)

Rostlinný olej na smažení (cca 150 ml)

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně. #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Příprava

Příprava je vlastně stejná, jako kdybyste si připravovali směs na bramborák...Akorát to kolem bude vypadat jak po masakru motorovou pilou, protože řepa krapet špiní. Toho se nebojte, časem vám to bude sympatické. Také se nebojte toho, když váš bobeček druhý den bude také pěkně do růžovo-červena…Neumíráte, je to jen řepa.

Řepu si očistěte a stejně udělejte i s bramborami. Řepu i brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo zaměstnejte mixér.

(Když jsem takhle řepáčky připravovala posledně, měla jsem červené skvrny i v obličeji…což jsem nevěděla. Můj muž trávíc se mnou většinu času a do obličeje se mi dívajíc nic neřekl…Buď se mě bál, nebo si toho nevšiml, nebo je pěkně zákeřný…).

Do rozmixované zeleniny přidejte také prolisovaný česnek a koření, promíchejte a vmíchejte také vejce. Nakonec zaprašte moukou a něžně ji do směsi vmíchejte. Nezapomeňte osolit. S moukou zacházejte s rozumem – tj. vsypávejte citlivě, ať je směs stále kyprá a ne jako beton. Pokud ve směsi ale bude stále hodně tekutiny, tak samozřejmě ještě zaprašte.

Na dostatečném množství oleje smažte jednotlivé placičky z obou stran. Barevná zákeřnost řepy vám úplně jasně neukáže, kdy přesně jsou, takže si hnědé okraje hlídejte.

Co to je to dostatečné množstí oleje?

  • Buď zvolte odlehčenou metodu, kdy pánev jen zlehka potřete olejem, aby řepánky nebyly tak moc nasáklé. Určitě jde o způsob šetrnější k našemu zdraví.
  • Nebo naopak dejte oleje dostatek, aby v něm řepánky byly dostatečně ponořené. To znamená cca 1-2 cm ode dna pánve. Sice už to nebude tak zdravé, ale paradoxně se do nich nebude vpíjet tolik mastnoty, jako kdybyste smažili na vrstvě decentní. Usmažené řepánky pak můžete odkládat na papírové utěrky, které taky nasají nějakou tu mastnotu.

Dosmaženo a vesele do toho! Pokud by vám to přišlo obyčejné, tak zkuste přimlsávat kozí sýr, který řepě moc sluší.

 

Dobrou chuť
Pája