Není snad nic milejšího, než v časech sychravých a náročných dostat talíř dobré voňavé bramboračky jako od maminky, nebo jiné milované osoby. Bramboračka je klasika, je základ a je vynikající. Pojďme si ji společně připravit.

Vezměme to pěkně ze základních surovin, žádné zamraženiny ani jiné povyraženiny. Chápu, že v dnešní době všichni natolik spěcháme, že si chceme všechno co nejvíce usnadnit. Ale bramboračka si zaslouží dobré suroviny. Odvděčí se vám chutí jako z pohádky a bříšku bude jako v pokojíčku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejmilejší klasická bramboračka

Ingredience na bramboračku

Množství: 4 porce

4 střední brambory (240 g)
2 střední mrkve (120 g)
1 petržel (70 g)
1/5 celeru (60 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 cibule (70 g)
Hrst sušených hub popř čerstvých
2 lžíce másla (50 g)
2 lžíce mouky (30 g)
Špetka majoránky (5 g)
Krapet drceného kmínu (cca 2 g)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Pokud zrovna nemáte k dispozici čerstvé houby, čeká vás ještě před samotným vařením troška toho máčení. Nejlépe uděláte, když si hrstičku hub sušených namočíte ještě večer před přípravou do vody, abyste ráno mohli vesele připravit bramboračku.

Krájíme

Mrkev, celer, petržel, brambory i houby si nakrájejte na cca centimetrové kostičky. Na drobnější kostičky si připravte také cibuli a můžeme začít s přípravou.

Připravujeme bramboračku

Na rozpuštěném másle a středním plameni si nejprve osmažíme dozlatova mrkev, celer, petržel.

Jakmile zelenina začne zlátnout, přidáme také cibuli a necháme ji také zezlátnout. Já jsem dlouhou dobu dělala všechnu zeleninu pohromadě, ale s věkem jsem moudřejší (no, nejsem, dobře) a je pravda, že chuť zeleniny je takto daleko lepší a cibulka také daleko rychleji karamelizuje, než zbytek zeleniny.

Směs zaprášíme moukou, kterou ještě na 2-3 minuty opražíme a poté vše přelijeme zeleninovým vývarem popřípadě i voda je v pořádku a udělá svou službu. Přidejte také trošku kmínu, který je prostě a jednoduše skvělým parťákem pro téměř každou bramborovou záležitost. Bramboračka vám za něj poděkuje.

Přidáme také brambory a houby a vše necháme do změknutí vařit. Nezapomeňte posolit.

Já přidávám prolisovaný česnek až opravdu na poslední chvíli a nechávám ho provařit jen třeba 2-3 minuty.

Jakmile je polévka hotová, tak nezapomeňte na majoránku. Tu už vařit nemusíte. Stačí ji jen promnout v dlaních, aby se z ní uvolnila ta její parádní vůně a bramboračka je na světě!

Úplně nejlepší je bramboračka s čerstvým chlebem namazaným máslem, co vám budu povídat.

Dobrou chuť
Pája

PS. Polévka je grunt, o tom vím své. Mrkněte na další polévkovou inspiraci.