Jste tým hummus, nebo se mu stále ještě trošku bráníte?Takový domácí hummus s klínky zeleniny nebo třeba tortillami je neskutečnou dobrotou. A na kolik způsobů si ho můžete připravit!Já vám představím recept naprosto nejzákladnější, se kterým můžete vesele pracovat dál a ochucovat ho. Na konci receptu najdete tedy i tipy, jak ho ozvláštnit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí hummus

Ingredience na domácí hummus

Množství: 6 porcí

400 g cizrna (předvařená) (1 x plechovka = 400 g)
2 lžíce tahini (24 g)
60 ml ledové vody
5 lžic olivového oleje (100 ml)
1 lžička římského kmínu (5 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 10 minut

Je lepší cizrna předvařená nebo nabobtnalá?

Zde je to především na vašem mlsném jazýčku a trpělivosti. Pokud chcete hummus připravit opravdu super rychle, čapněte již uvařenou sterilovanou cizrnu, kterou před mixováním propláchněte vodou a nechte ji odkapat.

Pokud chcete být více tradiční a vychutnat si echt chuť cizrny, nechte sušenou cizrnu před přípravou alespoň 8 hodin bobtnat v dostatečném množství vody. Poté ji slijte a propláchněte. Vařte ji jednu hodinu, aby změkla. Pak postupujte dále.

Příprava hummusu

Do mixéru tedy vhodíme cizrnu a přidáme většinu olivového oleje, pár lžic ledové vody (opravdu ledové, to je prostě tradice) a všechno koření – papriku, česnek, římský kmín a také tahini a sůl.
Směs by měla být krásně hladká a pokud by se vám zdála příliš hutná, přidejte ještě trošku olivového oleje. A je hotovo!

K hummusu se skvěle hodí na špalíčky nakrájené různé druhy zeleniny – mrkev, řapíkatý celer, okurka. Výborný je také dobrý pita chleba nebo libanonský chléb – obé se dá
již velmi jednoduše koupit v každém supermarketu nebo připravit doma.

Pokud byste chtěli vyzkoušet hummus různých dalších chutí, vyzkoušejte jej třeba:

  • s kořením – přidejte čerstvé bylinky – koriandr, bazalku nebo třeba pažitku.
  • se sušenými rajčaty – přijdete je buď přímo před mixováním, nebo je jen lehce posekejte a přidejte až do hotové směsi
  • promixujte jej společně s červenou řepou
  • vyzkoušejte zvláštní chuť kari nebo kurkumy
  • přidejte medvědí česnek, pokud je jeho sezona

Ať vám chutná!