Jestli je něco, co považuji za opravdovou lahůdku a doslova dar, je jím určitě domácí jemná játrovo–masová paštika. Její chuť je tak jemná a lahodná, že si nejprve budete říkat, co je na ní tak speciálního. Takže ji dost pravděpodobně ochutnáte ještě trošku. A pak najednou zjistíte, že jste snědli celou sklenici a jste smutní, protože je konec. A víte co, zrovna tato paštika je naprosto dokonalým dárkem pro každého, kdo ocení domácí dobroty.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí jemná játrovo–masová paštika

Ingredience na domácí jemnou játrovo–masovou paštiku

Množství: 4 sklenice o 200 ml

500 g vepřového bůčku
500 g drůbežích nebo vepřových jater
100 g libové slaniny
2 vajíčka
2 špetky soli (10 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetička mletého zázvoru (0,5 g)
1 špetka mletého pepře (1 g)
1 hřebíček
1 cibule (100 g)
2 lžíce sádla (40 g)
50 g másla


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 15 minut

Začneme tím, že si připravíme vepřový bůček, který prosolíme, opepříme a dáme péct do trouby na 200 °C a to dokud nebude krásně zlatý. To může trvat přibližně 30–40 minut.

Mezitím si můžeme nakrájet cibuli na drobné kostičky a také očistit vepřová popřípadě drůbeží játra (jsou jemnější). V pánvi rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm nejdřív cibulku. Chceme, aby byla měkká. K ní pak přidáme ještě játra a ta zprudka orestujeme, aby chytla růžovou barvu.

Jakmile je maso upečené, jatýrka připravená, tak vše dáme do mixéru společně s vajíčky, solí, paprikou, troškou zázvoru, hřebíček (ideálně mletý) a také na kostičky nakrájenou slaninu. Vše rozmixujeme buď úplně dohladka (moje oblíbená varianta), nebo můžeme nechat kousky masa. Jak jen budete chtít.

Vše pak přendáme buď do jednoho pekáčku, přidáme navrch máslo a zapečeme ještě na 30 minut, nebo si připravíme jednotlivé zapékací mističky cca o 200 ml a zapékáme zvlášť.

Varianta zapékání zvlášť je daleko elegantnější, pokud chceme paštiku darovat. Pokud ale skleničky na zapékání nemáme, můžeme upečenou paštiku přendat do skleniček – dobře je napěchujeme, aby se neutvořily vzduchové bubliny a ještě navrch dáme rozpuštěné máslo.

Jemná dobrá paštika, dobrý chlebík, čerstvá zelenina a co je víc?

Dobrou chuť,
Pája