Quiche lorraine nebo také lotrinský koláč je bohovsky dobrý chuťový zážitek. Kdo se v quichích ještě nenašel, tak se pojďte najít. Je na čase.Křehoučký korpus společně se sýrovo–slaninovo–vajíčkovou náplní jsou takové žrádýlko, že se po něm jen zapráší.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Quiche lorraine

Ingredience na quiche lorraine

Množství: 8 porcí

Na korpus (forma cca Ø 25 cm)

125 g celozrnné špaldové mouky popř. hladké
100 g másla
1 žloutek M
30 ml vody
špetka soli (1 g)

Na náplň

100 g slaniny
50 g sýra – gouda nebo čedar
2 větší cibule (360 g)
3 vejce M
2 zakysané smetany (380 g)
špetka muškátového oříšku (1 g)
špetka soli (1 g)
špetka pepře (0,5 g)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 75 minut

Quiche (kyš) je ve Francii velice populární záležitostí a přijde mi, že v poslední době si nachází místo i v českých luzích a to hlavně v různých bistrech, často ale za dost šílenou cenu. Budu trošku jako skrblík, který chce ušetřit a pokusím se vás navnadit na domácí přípravu této dobroty. Není na tom nic složitého a výsledek je ukrutně dobrý.

Quiche lorraine neboli lotrinský koláč je takovou klasikou, která je tedy popravdě dost kalorickou bombou, ale ta chuť. Jakmile se naučíte připravit základ quiche, tedy korpus, nebojte se dále experimentovat s dalšími příchutěmi, protože těch je mraky a můžete se s nimi v kuchyni dost vydovádět.

Korpus

V misce si promíchejte špaldovou celozrnnou mouku společně se špetkou soli, žloutkem, rozpuštěným máslem a postupně po lžičkách budeme přidávat vodu. Pokud neholdujete moukám celozrnným, tak klidně můžete použít i hladkou, ale vřele doporučuji vyzkoušet právě celozrnku. Dodá korpusu trošku jinou chuť a je to labůžo.

Těsto by mělo být pěkně kompaktní a věnujte mu čas a energii, protože pak bude krásně vláčné.

Protože obsahuje hodně másla, nechte ho aspoň hodinu ztuhnout v lednici.

Korpus pečeme/nepečeme

Pro duše líné, stejně jako já, vám povím jedno sladké tajemství – korpus není potřeba před samotným pečením péct. Co to je zatrsakr za větu toto? 🙂 No, je to tak, že pokud budete opravdový klasici, tak uděláte toto:

BUĎ: Těsto si vyndáte a necháte ho v pokojové teplotě cca 15 minut povolit, aby se dalo válet.

Pak ho rozválíte na kulatý plát přibližně 4–5 mm tenký a vložíte ho do formy s pečicím papírem.

Těsto propícháte vidličkou.

Pak ho přikryjete pečicím papírem a na něj dáte fazole (to aby se těsto nevzdouvalo).

Nakonec pečete v troubě cca 15 minut na 180°C.

NEBO: Zopakuji větu ze začátku korpusového pojednání – korpus není potřeba před samotným pečením péct. 🙂 Přijde mi, že vlastně jen stačí těsto připravit do formy s pečicím papírem, propíchat a nalít na něj směs a výsledek je totožný.

No a pokud chcete být ještě více lemřičky, tak těsto ani neválejte, ale prstíkama ho vtlapkejte na papír do požadované formy (nezapomeňte na zvýšené okraje)

Směs na plnění

Na pánvi si osmahněte na kostičky pokrájenou slaninu společně s cibulí. Pak nechte vychladnout.

Smíchejte společně s vajíčkem rozšlehaným s kysanou smetanou (čím více procentní, tím lépe) a nastrouhaným sýrem.

Přidejte trošku muškátového oříšku, pepře a jen jemně soli. Slanina je často dost slaná a není potřeba více solit.

Celou směs nalijte na korpus a nechte péct přibližně 40–45 minut v troubě na 180°C.

Quiche lorraine by měl být krásně nazlátlý.

Výborný je jak za tepla, tak ale i ve studené podobě. Vřele ho doporučuji vzít jako oběd do práce. Dost vám to rozzáří nepříjemný pracovní proces a okolí bude natahovat krky jako husy, co to tam tak krásně voní.

Dobrou chuť
Pája