Miluju polévky a mohla bych je jíst vlastně pořád. Vůbec proto nechápu, jak je možné, že se mi do chuťového rejstříku husí kaldoun zapsal až na stará kolena.

Jeho jemná krémová chuť a kombinace zeleniny a trošku té těstoviny vytváří super sytou a báječnou polévku na talíři. A příprava není nikterak složitá a určitě nemusíte čekat až na svatého Martina. Výborný kaldoun se totiž dá připravit i z krůty nebo kachny kdykoli během roku.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Husí kaldoun

Ingredience na husí kaldoun

Množství: 4 porce

droby z jedné husy (nebo jiné drůbeže) – krk, křídla, žaludek, srdce
2 mrkve (100 g)
2 petržele (100 g)
⅕ celeru (50 g)
1 menší cibule (30 g)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
3–5 kuliček pepře
1 špetka soli (5 g)
1 špetka muškátového oříšku (½ g)
50 g nudlí či jiné těstoviny

Na jíšku
2 lžíce másla (40 g)
2 lžíce hladké mouky (30 g)

1 hrst čerstvé petržele na dozdobení (10 g)

Lze přidat také 100 ml smetany na vaření


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Ač se husí kaldoun nejčastěji servíruje při svatomartinském posvícení či jiné huso-kachní příležitosti, nebrala bych to rozhodně jako stopku si ho připravit vlastně kdykoli, kdy na něj máte chuť. Použít se totiž dají nejen tradiční zbytky z husí či kachní pečínky a vnitřnosti, ale skvěle poslouží například i čerstvé krůtí krky.

Zakládáme vývar

Jestliže vám zbyly skeletu a kostí po sváteční pečínce, nevyhazujte je ale přidejte je do vývaru.

Pokud je nemáte, vývar můžete připravit klidně i z masa čerstvého – drůbežích krků a křídel, ke kterým přidáme ještě vnitřnosti – srdce, plíce, žaludek…

K nim přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v celku, cibuli, bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Vše zalijeme vodou a necháme vařit přibližně 1 ½ hodiny. Nezapomeňte z vývaru odstranit hnědé sraženiny, které by mohly vývar nehezky zakalit.

Jíška

Mezitím si můžeme připravit jíšku. Na pánvi necháme roztopit máslo do kterého přidáme hladkou mouku a na středním plameni jíšku smažíme přibližně 5–10 minut, dokud nezačne chytat lehce zlatavou barvu. Jíšku si přendáme do misky, aby se na pánvi už více nesmažila.

Dokončujeme kaldoun

Vývar si scedíme a vmícháme do něj jíšku a necháme ji ještě provařit s vývarem. Zeleninu nakrájíme stejně jako droby. Maso ze skeletu očistíme a přidáme do polévky.

Ve vroucí osolené vodě si připravíme nudle nebo jinou těstovinu, kterou nakonec také přidáme do polévky.

Polévku případně dochutíme solí a přidáme malou špetku muškátového oříšku a nasekanou petržel.

Chcete–li si opravdu dopřát a polévku ještě zjemnit, přidejte do ní smetanu na vaření.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Další polévky najdete v kategorii Polévka je grunt.