Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si paní Čuba ráda dává kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.

Takový dobrý kuřecí (a ještě lépe slepičí) vývar dokáže téměř zázraky. Jen si vybavte ten pocit, když vám příjemně teplý vývar ulpí na chuťových pohárcích jazyka a klouže hltanem a hrtanem (nebo hrtanem a hltanem…anatomická hříčka, kterou si Čuba není schopná zapamatovat) až do žaludku. Člověku se nejprve na hrudníku a posléze v celém těle rozleje příjemně teplý pocit.

Jak si tedy vývar připravit?

Ingredience na kuřecí vývar


1/2 opeřence
3 kuličky nového kořen
10 kuliček pepře
Bobkový lístek
Sůl
1 cibule
Zelenina – 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru či čehokoliv dle libosti
Nudle (ne z nosu) či jiné

Množství: 4 - 6 talířků


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy:10 minut
Doba vaření:30 minut
Celkový čas:40 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.



Základem dobrého vývaru je se mu s láskou věnovat a ideálně ho povařit na mírném ohni co nejdéle. Já Čuba se přiznávám, že kuřátko připravuji v papiňáku (např. takový klasický nebo vychytaný luxusní, oba s 5 let zárukou), ale když jsem ještě byla nebohá Čuba student, kuřecí vývar jsem poctivě v hrnci pomalu vařila. Říká se, že chceme-li mít krásně čirý vývar, je potřeba syrové maso vložit do studené vody i s kořením a cibulí a pak teprve nechat vařit. Tohoto pravidla se držím, ale občas se i tak krapet zakalí.

Když už je maso pěkně měkké (v mém papiňáku cca 20 minut, ale čas je asi od papiňáku k papiňáku trošku jiný), nastává asi nejtěžší fáze celé přípravy – vylovit plovoucí koření. Občas je to poměrně příjemná zábava, když si tak lžičkou (ideálně na čaj) po dně naháním koření a ani mě to příliš nerozčiluje. Jindy proces urychluji scezením přes sítko…variant vyndavání existuje celá řada.

Nejjednodušší je nechat to plavat – doslova. Pár bobulek koření snad ještě nikdy nikoho nezabilo

Zastávám názor, že vývar by měl zůstat vývarem, takže si zeleninu do něj vařím zvlášť a když změkne, tak ji tam bez uvařené vody přihodím.

Posledním dilematem, které s přípravou vývaru souvisí, je výběr nudlí, písmenek, kapání, vajíčka, svítku, fritátových nudlí atd. Mým favoritem je kapání, na které najdete recept tady.

Paní Čuba