Na kocovinu, proti rýmě, svátečně, každodenně nebo jen tak pro radost při ošklivém podzimním až zimním počasí si paní Čuba ráda dává kuřecí vývar. Ne nadarmo se objevuje v televizních seriálech, filmech, románech a je opěvován pro své pozitivní léčebné efekty při chřipkách a nachlazení.

Takový dobrý kuřecí (a ještě lépe slepičí) vývar dokáže téměř zázraky. Jen si vybavte ten pocit, když vám příjemně teplý vývar ulpí na chuťových pohárcích jazyka a klouže hltanem a hrtanem (nebo hrtanem a hltanem…anatomická hříčka, kterou si Čuba není schopná zapamatovat) až do žaludku. Člověku se nejprve na hrudníku a posléze v celém těle rozleje příjemně teplý pocit.

Jak si tedy vývar připravit?

Hlavní fotka k receptu Kuřecí vývar

Ingredience na kuřecí vývar


1/2 opeřence
3 kuličky nového kořen
10 kuliček pepře
Bobkový lístek
Sůl
1 cibule
Zelenina – 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru či čehokoliv dle libosti
Nudle (ne z nosu) či jiné

Množství: 4 - 6 talířků


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Základem dobrého vývaru je se mu s láskou věnovat a ideálně ho povařit na mírném ohni co nejdéle. Já Čuba se přiznávám, že kuřátko připravuji v papiňáku (např. takový klasický nebo vychytaný luxusní, oba s 5 let zárukou), ale když jsem ještě byla nebohá Čuba student, kuřecí vývar jsem poctivě v hrnci pomalu vařila. Říká se, že chceme-li mít krásně čirý vývar, je potřeba syrové maso vložit do studené vody i s kořením a cibulí a pak teprve nechat vařit. Tohoto pravidla se držím, ale občas se i tak krapet zakalí.

Když už je maso pěkně měkké (v mém papiňáku cca 20 minut, ale čas je asi od papiňáku k papiňáku trošku jiný), nastává asi nejtěžší fáze celé přípravy – vylovit plovoucí koření. Občas je to poměrně příjemná zábava, když si tak lžičkou (ideálně na čaj) po dně naháním koření a ani mě to příliš nerozčiluje. Jindy proces urychluji scezením přes sítko…variant vyndavání existuje celá řada.

Nejjednodušší je nechat to plavat – doslova. Pár bobulek koření snad ještě nikdy nikoho nezabilo

Zastávám názor, že vývar by měl zůstat vývarem, takže si zeleninu do něj vařím zvlášť a když změkne, tak ji tam bez uvařené vody přihodím.

Posledním dilematem, které s přípravou vývaru souvisí, je výběr nudlí, písmenek, kapání, vajíčka, svítku, fritátových nudlí atd. Mým favoritem je kapání, na které najdete recept tady.

Paní Čuba

Pro všechny polévkomilce jukněte sem na další polévkové recepty.