Domácí nudle do polévky už dnes málokdo opravdu připravuje doma, což je velká škoda. Není se čeho bát a jejich příprava je velmi snadná a hlavně chuťově jsou nesrovnatelné s těmi kupovanými.

Nic pro lenochy, ale zase se pak budete moci popleskat po ramenou, že jste udělali něco echt domácího a kromě toho ten pocit, když se vám nudle prosypávají mezi prsty…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí nudle do polévky

Ingredience na domácí nudle do polévky

Množství: 4 porce

100 g polohrubé mouky (popř. hrubé)
1 vejce (M)
(popř. pár kapek vody)

+ mouka na pomoučení válu


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Jo a mrkněte na Facebook Svačinkové bichle na tenhle post, do pátku 26. 6. můžete k Bichli navíc získat knihu „Vaříme s dětmi pro děti“ od nakladatelství SmartPress!

Postup přípravy

Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 20 minut

Nudle do polévky spousta z nás prostě jen koupí v obchodě a nechce se s nimi patlat. V čem je tedy zakopaný pes, že se nám do toho nechce? Já vám vlastně ani nevím. Je pravda, že to chce trošku zručnosti a trpělivost, ale výsledek je pak na srdci hřející a strávníci vás za to budou milovat.

Těsto

Recept na domácí nudle do polévky = vajíčko + mouka. To je všechno. Dalo by se říct, že s těstem se to má obecně jako se ženami. Na první pohled je to velmi jednoduché a zacházet s nimi nebude nic složitého. Ale…Zde si každý doplní.

A možná proto se často tolik bojíme dělat s těstem, protože se na tak malém manipulačním prostoru dá tolik pokazit. Ale kdo se bojí…

Těsto na domácí nudle zpracujete velmi jednoduše. Do misky si dejte polohrubou popřípadě hrubou mouku a doprostřed udělejte důlek pro vajíčko. Do misky poblíž si dejte trošku vody, kdyby bylo potřeba těsto trošku změkčit.

V misce promíchejte vajíčko s moukou a jakmile se začne vše pěkně pojit, přendejte na pomoučený vál.

Těsto je potřeba opečovávat a pěkně se s ním pomazlit (opět paralela se ženami).

Hněťte ho klidně 5 minut. Mělo by být pěkně kompaktní a příjemně pružit.

Poté ho zabalte do potravinové folie a nechte půl hodiny odpočinout (lednice není nutná).

Vypracováváme těsto

Na pomoučený vál dejte těsto a válečkem ho budeme zpracovávat. Pokud máte strojek na nudle, tak gratuluji, máte o starost méně. My co ho ale nemáme, tak si aspoň zaválíme.

Těsto je potřeba vyválet na co nejtenčí plát, tak aby doslova prosvítal vál. Pak ho nakrájejte na cca 5 cm dlouhé pláty, které budeme dále krájet na jednotlivé nudličky. Zde se postup může lehce odlišovat.

Buď můžete pláty rovnou krájet jednotlivě na nudličky, které pak pěkně mezi prsty oddělte a prosypte je trochu moukou. Nebo nechte pláty chvilku zatvrdnout a poté si je poskládejte na sebe a nudle tak budete mít nakrájené rychleji.

Vaříme či skladujeme

Domácí nudle můžete buď rovnou uvařit v osolené vroucí vodě nebo je můžete uskladnit.

K uskladnění nicméně bude potřeba nechat nudle pořádně proschnout. Bude potřeba je čas od času trochu procházet, aby se nelepily a pěkně schly. Dobře jim to půjde na utěrce nebo na pečícím plechu. Vysušené nudle poznáte tak, že se budou lámat.

Skladujte je v suchu – v uzavíratelné sklenici nebo papírovém pytlíku.

Nejvíc jim to bude slušet například v kuřecím nebo hovězím vývaru.

PS. Pokud nejste příznivci nudlí, co takhle zkusit kapání do polévky?

Dobrou chuť
Pája