Také milujete noky [ňoky] neboli gnocchi? Nebo jim snad nedejbože říkáte noči, chňochy nebo gnoči?A připravujete si je doma? Nebojte, nejde o nic složitého a hlavně domácímu noky se nic je nevyrovná.

Domácí bramborové noky jsou vlastně takovou italskou variací na naše bramborové knedlíky. Nebo je to naopak? Jsou snad bramborové knedlíky variací na italské noky? Ať tak či onak, tito malí něžní bobíčci se u nás doma řadí mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Již dříve jsem je pro vás připravovala ve variantě s dýní a to je tedy také špička.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Recept na domácí bramborové noky

Ingredience na domácí noky

Množství: 4 porce

Na bramborové noky

1 kg brambor typu B
1 vejce M
250 g hladké mouky
1 malá špetka soli (3 g)
+ polohrubá či hrubá mouka na pomoučení válu

Na kompletní hlavní chod

2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (300 g)
100 g sušených rajčat
50 g zelených oliv
200 ml 12% zakysané smetany


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Brzdí vás v přípravě noků to, že byste neměli vhodné vybavení – prkénko na noky a jiné blbosti? Nebojte, není potřeba. Vystačíme si jen s vidličkou. Jdeme na to.

Těsto na brambory

Brambory typu B či C (mají více škrobu a to vítáme) oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Necháme je vařit v osolené vroucí vodě přibližně 15–20 minut. Po uvaření z nich slijeme vodu a necháme je vychladnout. Potřebujeme je alespoň vlažné, ne teplé či horké. Srazilo by se nám v nich vajíčko a celé by to stálo za starou belu.

Brambory rozmačkáme šťouchadlem pěkně do hladka a přendáme je na vál. Přidáme mouku a uprostřed celé hmoty si vytvoříme důlek – do něj přidáme vejce a lehce osolíme. Dlaněmi vytvoříme kompaktní ale pružné těsto. Nechceme, aby bylo zbytečně tvrdé, ale zase by se nemělo roztékat.

Je dobré počítat s tím, že těsto bude mít tendenci se po čase začít lepit. Pokud by lepilo, přidejte opatrně mouku. A pracujte rychle.

Tvarujeme noky

Těsto si rozdělíme na 4–6 dílů, ze kterých si vyválíme na pomoučeném válu (důležité, jinak by mohlo těsto začít lepit) a vyválíme si válečky cca 2 cm široké.

Válečky pokrájíme na cca 1 cm kousky a teď to kouzlo vidličky – vidličkou něžně přitlačíme a vytvoříme vzoreček. Říkáte si, proč se se vzorečkem piplat? Nok by samozřejmě mohl zůstat tak, jak je, ale když jej jemně rozbrázdíme, lépe se do něj dostane a udrží omáčka. I z toho důvodu mají Italové (a nejen ti) rádi různé fussilli, orecchiette, farfalle a jiné) – všechny nějak zkroucené, zvrásněné.

Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu a noky do ní vkládáme postupně tak, aby nebyly ve více vrstvách a nelepily se na sebe. Domácí nok vaříme cca 2–3 minuty – ve chvíli, kdy vyplavou, jsou hotové. Vyndáme je pomocí děrovaté naběračky a můžeme přistoupit k fázi dokončování.

S čím si noky, gnocchi připravíme?

Já tentokrát půjdu velice snadnou cestou, neomáčkovou cestou. Pojďte za mnou.

Do mísy si dát okapaného tuňáka, nasekané olivy a také sušená rajčata (okapaná) a vše promícháme s kysanou smetanou. Samo o sobě není potřeba solit, protože tuňák, olivy i rajčata jsou často slaná. Promícháme a přidáme k čerstvým nokům. A opět promícháme.

Je to naprostá lahůdka.

Lze noky mrazit?

Noky je nejlepší mrazit ještě před jejich uvařením. Dejte je do sáčku a dobře uzavřete. Jakmile nastane ukrutný hlad, v mrazáku jako když je najdete. Pokud je ale máte uvařené, klidně je také zamrazte. Chuťově pak po uvaření už budou trošku víc rozblemclé než jejich neuvařené kolegyně, ale i tak to bude stát za to.

Ať se vám domácí noky podaří!
Pája