Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Vděčná rychlovka na oběd nebo na večeři potěší každého a seženete ji na každém rohu. Nejlepší ale stejně vždy bude domácí pizza.Domácí pizza vlastně není vůbec složitá. Jen je potřeba se držet pár rad a výsledkem bude pizza podle vašich představ s ingrediencemi, které milujete. Já jsem pro tento základní recept vybrala nejjednodušší pizzu margheritu – těsto doplňuje jen rajčatový základ s dobrou mozzarellou a pár snítek bazalky.

Pokud ale spíše holdujete „tlustší“ pizze neboli foccacie, mrkněte na recept sem. Je také naprosto výborná a u nás doma velmi populární.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborná tenká domácí pizza

Ingredience na domácí pizzu

Množství: 2 pizzy poloměr 35 cm

Na těsto (2 pizzy cca 35 cm průměr)

400 g hladké mouky
1 droždí (sušeného 10 g čerstvého 30 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka cukru (5 g)
250 ml vlažné vody

Náplň

1 plechovka sekaných rajčat (425 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka cukru (5 g)
2 mozzarelly (2 x 125 g)
Pár snítek bazalky

Čím lze ještě doplnit

Šunka
Artičoky
Tuňák
Kukuřice
Slanina
Prosciutto
Niva
Pecorino
Olivy zelené či černé
Žampiony
Sušená rajčata
Pikantní salám


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 105 minut

Těsto na domácí pizzu

Začneme hezky postupně a to droždím – spolehlivým parťákem na kynutí je droždí čerstvé popřípadě sušené a zde doporučuji vlaštovkové droždí značky Saf-Instant. Nikdy mě nevypeklo.

Droždí nadrobíme a smícháme společně s vlažnou vodou, špetkou cukru a soli.

Do velké mísy dáme mouku a postupně promícháme s vodou s droždím. Ideální je nechat práci na kuchyňském robotovi a těsto nechat vypracovat přibližně 10 minut na nižší otáčky.

V průběhu zpracovávání přidáme také olivový olej.

Hotové těsto by nemělo lepit. Z mísy ho přesuneme na moukou posypaný vál a vypracujeme do kulatého bochánku, který dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě kynout.

Jak je to s kynutím těsta?

Nejlepší jsou na kynutí těsta teplé jarní nebo letní měsíce. To vlastně jen stačí nechat těsto kynout v pokojové teplotě (ideál kolem 24 °C). Horší je to v chladných měsících, kdy těsto většinou tak dobře nekyne. Pokud doma máte nějaký teplý koutek, šup tam s těstem (klasika jsou teplé peřinky). Popřípadě se dá trouba lehce zahřát (ideálně cca 30 °C) a nechat kynout těsto v ní. Jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká. Kvasinky v těstě by to pozabíjelo a těsto by nekynulo.

Jak dlouho těsto kyne, aby zdvojnásobilo svůj objem? To je otázka za všechny prachy. Zde hodně záleží právě na teplotě, ve které těsto kyne. Může jít o 1/2 hodiny, ale třeba také 1,5 hodiny. Doporučuji tedy po půl hodině na těsto hodit očko, abyste věděli, jak se mu daří.

Fáze kynutí těsta

První fáze kynutí je o tom, že nám těsto zdvojnásobí objem.

Vyjmeme ho z mísy a rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu je vypracujeme do menších bochánků a necháme ještě další 1/2 hodiny kynout.

Z těsta pak válíme pomocí válečku, či pro zkušenější dlaněmi pěkně do všech stran, pizzu. Měla by být krásně tenká, u krajů lehce zvýšená.

Náplň na pizzu

Základem je rajčatová směs. Samozřejmě tam můžete jen tak kydnout sekaná rajčata, ale to prostě není ono. Daleko lepší je věnovat pár sekund navíc tomu je promíchat se solí a cukrem. Hned to bude daleko zábavnější chuť. Ještě lépe je nechat tuto směs prohřát 2–3 minuty na pánvi a třeba přidat i stroužek česneku.

Pak už je vlastně jen na vás, co na pizzu dáte. Jen nezapomeňte na to, že některé ingredience je daleko lepší přidat až po upečení základní pizzy. Jde například právě o bazalku nebo rukolu ale třeba také o tvrdší sýry jako pecorino, parmezán nebo třeba i sušené šunky jako prosciutto.

Pečeme pizzu

Troubu nastavíme na co nejvyšší teplotu (obvykle 250 °C, ale pokud můžete víc, tak to oroštujte na plné kule). V pizzerii se pizza připravuje při teplotě kolem 300–400 °C, takže se nebojte, že byste to přepískli.

Jakmile je trouba rozehřátá, vložte do ní pizzu a pečte přibližně 10 minut – zde opět velmi záleží na troubě, takže hlídejte, až začne pizza zlátnout. Hlídejte přes zavřená dvířka a neotvírejte.

Prává nefalšováná domácí pizza je hotová, takže už jen dozdobit a popřát si dobrou chuť.
Pája