Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂

Hlavní fotka k receptu Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza

Ingredience na italsko focacciu


½ kg hladké mouky
3 – 4 dl vody
½ čerstvého droždí nebo 1 pytlík sušeného
1 dl olivového oleje

Navrch

1 plechovka sekaných rajčat
1 balení mozzarelly
100 g dobré šunky
Hrst černých nebo zelených oliv
….cokoli co máte rádi

Množství: 2 krásné porce


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 135 minut

Jak si připravit lahodnou focacciu?

Základem je těsto a dobrá teplota pro kynutí. Na tom to stojí a běží. Buďte trpěliví a těsto se vám odmění. Do misky vsypte prosátou hladkou mouku a udělejte si menší důlek pro vodu a droždí. Do důlku nalijte trochu vlažné vody a přidejte rozkouskované droždí. Nechte droždí 15-20 minut vzejít.

Do směsi přidejte olej a většinu vody a začněte promíchávat. Pokud máte robota, tak máte vyhráno. Nechte směs promíchávat klidně 10 minut. Je potřeba, aby bylo lehce lepkavé, křehké. Výsledkem by mělo být spíše vláčnější a hlavně nadýchané těsto. To je rozdíl oproti pizzovému těstu, které je většinou kompaktnější. Nebo také jinak – zkuste do něj šťouchnout prstem, který by se do něj měl jemně zabořit.

Po vypracování těsta vezměte ještě trochu olivového oleje a celý bochánek jemně poolejujte ze všech stran. Překryjte těsto v misce potravinovou folií a postavte na teplejší místo.

Ideální těsto by mělo nabýt dvojnásobné množství.

Když těsto vykyne (většinou to trvá tak 1-1 ½ hodiny), položte ho na plech s pečícím papírem a olivovým olejem a prsty ho rozprostřete do všech stran. Možná si říkáte, jestli je olej nutný. Je! Nebojte se ho použít tak, aby bylo celé těsto omaštěné. Celá focaccia pak bude krásně křupavá. Těsto se taky bude vracet do své původní podoby, tak ho šťouchejte do stran a ono se poddá.

Pečení

Vyváleno máte, tak je na čase zapnout troubu na 230°C. Já peču na horký vzduch. Focacciu nechte ještě v teple dokynout. Pokud máte čas a chuť, tak nechte focciu ještě další hodinku kynout – bude ještě nadýchanější. Ale stačí i jen dokud se neroztopí trouba.

Jdeme zdobit

Jaká je nejlepší focaccia? To je jen a jen na vás. Pokud se bojíte, že se nepovede, začněte experimentovat nejdříve s tou nejjednodušší. Stačí jen posypat hrubší solí a tymiánem a je to. Nebo zvyšte laťku a potřete focacciu směsí sekaných rajčat a plátky mozzarelly. A když už jste u toho, tak se nebojte pokračovat dál a přidejte třeba šunku nebo olivy…či cokoli na co máte chuť.

Pečte v troubě do zezlátnutí.

Jaký by měl být výsledek? Výsledná focaccia by měla být krásně křupavá, lehce mastná (ale opravdu má být mastná) nadýchaná. Mńam 🙂 Pokud foccaciu nechcete považovat za pizzu ale za chléb, tak ho ani ničím nemusíte zdoit, ale prostě ho jen lehce posolte a podávejte čerstvý jako přílohu

Dobrou chuť