Domácí ajvar – skvělá příloha plná paprikové chuti
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/domaci-ajvar/
Domácí ajvar neboli lilkovo-papriková omáčka je svou chutí tak typická, že ji buď milujete, nebo váš čas teprve přijde. 🙂
Ajvar už do našich domácností poměrně snadno pronikl, protože jej můžeme velmi jednoduše zakoupit téměř v každém druhém obchodě. Což si ho ale připravit hezky doma? Není na tom nic složitého a chuťově se vám odmění podle vašich představ a v daleko větší kvalitě.
Ingredience na domácí ajvar
Množství: 4 porce1 lilek (350 g)
6 paprik – kapií (500 g)
2 x zralá rajčata zralá (200 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
6 x stroužek česneku (30 g)
3 g soli
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička octa (5 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jaká zelenina patří do ajvaru
Čerstvá a krásně vyzrálá. Tak by se to dalo celé sfouknout, protože přesně o tom ajvar je. Potřebovat do něj budeme vlastně jen papriky, rajčata, lilek a česnek. Vše ale v krásně vyzrálé podobě, abychom do něj dostali tu nejlepší nejsytější chuť.
Zeleninu opláchneme, osušíme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Lilek rozpůlíme a na pár místech ho propícháme vidličkou. Všechnu zeleninu zakapeme olivovým olejem a necháme péct v troubě přibližně 45 minut na 200 °C. Papriky, rajčata i lilek by měly zhnědnout. Pokud budou lehce připálená, nevadí. Budeme je stejně loupat.
Jdeme to všechno oloupat
Z trouby vše přendáme do hrnce a přikryjeme pokličkou, aby se zelenina zapařila a lépe se loupala. Lehce zchladlou zeleninu oloupeme a zbavíme semínek. Vše nakrájíme na jemno a dáme do hrnce společně s olivovým olejem, solí, prolisovaným česnekem a špetkou pepře.
Probubláváme
Směs zeleniny necháme vařit bez pokličky na co nejnižší plamen, a to klidně 3 hodiny.
Ajvar dostane téměř krémovou konzistenci. Pro zvýraznění chuti přidáme ještě trošku octa, ochutnáme a je hotovo.
Pokud byste chtěli konzistenci opravdu super krémovou a bez kousků zeleniny, nebojte se ji rozmixovat.
Takto připravený ho můžeme uskladnit do čistých sklenic nebo i zavařit.
Ať Vám chutná!
Pája
PS. Tento recept je součástí naší Velké prázdninové bichle. Mrkněte na ni a nasosejte inspiraci na 190 receptů na léto.
Líbí se vám recept na domácí ajvar? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, lilek, ocet, olivový olej, paprika, pepř, rajčata, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Skvělé, pro mě obzvláště, protože sám si vařím i sám si peču.¨
Láďa