Bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem je přesně tím tipem jídla, které připravíte velmi rychle, krásně vás zasytí, ale zároveň nezaplácne tak, že se nemůžete hýbat. Společně se skvělou zálivkou si tam velmi jednoduše připravíte bezvadný lehký oběd nebo véču.
Dalo by se říct, že na tomto salátu z bulguru není zase nic tak extra zvláštního. Jenže ono stačí pár drobností, které z něj vykouzlí naprostou lahůdku. Opečená zelenina a vynikající zálivka dokáží naprostý zázrak. Tak pojďme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem

Ingredience bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem

Množství: 4 porce

200 g nevařeného bulguru
500 ml vody
1 špetka soli (5 g)

2 kuřecí prsa (cca 350 g)
1 lžíce olivového oleje (25 ml)
1 menší cuketa (200 g)
300 g rajčat (ideálně cherry)
1/4 květáku (300 g)
2 hrsti rukoly (100 g)

Na zálivku
1 stroužek česneku (5 g)
2 lžíce olivového oleje (50 ml)
1 lžíce medu (25 g)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce (jablečného) octa (20 ml)
1 lžička červené papriky (5 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem není o žádných složitostech. Je totiž naprosto nádherným příkladem toho, že z pár dobrých věcí se dá na talíři vytvořit jídlo, na kterém si pochrochtáte. A krom toho i přes to, že zeleninu pečeme, tak je to vlastně velká rychlovka a jíst jej můžete ještě za tepla nebo pěkně ve studené verzi. Skvěle se tak hodí třeba do krabičky do práce.

Pokud řešíte, co si sbalit s sebou do krabičky na oběd, tak mrkněte na Velkou obědovou bichli. Inspiraci zde najdete až 190x. 🙂

Začneme zeleninou

Nejdelší přípravu si zaslouží zelenina, kterou budeme péct. Ono co si budeme povídat, zas až taková práce to není. Jen je potřeba zeleninu opláchnout, vyskládat na pečicí papír, osolit a zakapat olivovým olejem. Nebojte se dát klidně celá cherry rajčátka. Květák rozlámejte na menší růžičky a cuketu nakrájejte na kostky. Květák bude opečený, ale zůstane křupavý.

Zeleninu pečeme přibližně 30 minut v troubě na 180 °C.

Vaříme bulgur

Bulgur není na přípravu vůbec náročný. Stačí ho jen povařit v osolené vodě přibližně 15–20 minut. Myslím, že je škoda, že je v Čechách stále poměrně opomíjený, protože je chuťově skvělý a jeho konzistence je na skus moc dobrá. Krom toho je možná až překvapivě plný vitaminů a také vlákniny, které jako když najdete. Nebojte se ho tedy využít například místo rýže do rizota nebo třeba do salátů jako dobré a kvalitní plnidlo bříšek.

Bulgur se vaří, zelenina peče. Teď tedy už jen kuřecí prsíčka. Ta si na troše olivového orestujeme do zezlátnutí, osolíme a poté nakrájíme na kostky. Nic víc, nic míň.

Zálivka

Dalo by se říct, že na zálivce tento salát vlastně stojí. Dodá mu totiž naprosto báječnou chuť. A přitom je to opravdu naprostý základ a připravíte si ji během pár sekund.

Do misky dáme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku červené papriky, 1 lžíci medu, 1 lžíci octa, 1 špetku soli, 1 prolisovaný česnek a poctivě vymícháme do emulze.

Velký finiš

Bulgur slijeme a přendáme do mísy. Přidáme k němu opečenou zeleninu, čerstvou rukolu a také orestovaná kuřecí prsa. Nakonec promícháme se zálivkou a voila! Lahůdka.

Přeji vám dobrou chuť a víc bulguru na talíři
Pája