Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali. Ale pokud bychom toto jídlo měli k něčemu přirovnat, vzhledově a texturou se nejvíce přibližuje právě rizoto. Proto ho v restauracích často v takové nemastné neslané variantě potkáte pod názvem srbské rizoto. Nenechte se ale mýlit. Pravý nefalšovaný džuveč je totiž krásně šťavnatý a hlavně se k němu přikusuje chléb.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Džuveč

Ingredience na džuveč

Množství: 4

500 g masa (vepřového, kuřecího, skopového či hovězího)
200 kulatozrnné rýže
2 cibule (100 g)
6 zelených paprik (300 g)
6 rajčat (300 g)
1 menší lilek (200 g)
50 g mraženého hrášku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce červené papriky (10 g)
cca 1 l vývaru či vody


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 65 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Přípravujeme džuveč

Začneme tím, že si maso nakrájíme na menší kostičky. Tradičně se džuveč připravuje s masa vepřového, hovězího, skopového, ale dá se použít také maso kuřecí či krůtí nebo králičí. Prostě a jednoduše v tom máte volnou ruku.

Připravíme si také zeleninu. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata si nakrájíme na měsíčky a papriku na tenké proužky. Lilek nakrájíme na menší kostičky a jedeme dál.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na kterém zprudka opečeme maso. Stačí 2–3 minuty. Poté ho vyndáme z pánve a na zbytku oleje podusíme cibulku společně s paprikami, rajčaty a lilkem. Opět stačí 2–3 minuty.

K této směsi přidáme maso, rýži, posolíme, přidáme červenou papriku a zalijeme dostatkem teplého vývaru či vody.

Celý džuveč necháme probublávat na mírném plameni a občas promícháme. Jeho konzistence by měla být krémová, takže pokud se voda vypaří, podlejte ho.

Když už je rýže měkká, přidáme ještě na poslední chvíli hrášek, který stačí jen prohřát.

A to je vlastně všechno. Na Balkáně byste k džuveči dostali ještě plátek dobrého chleba. Výborně se k tomu hodí, i když byste ho k rýži možná nečekali. ALE! Džuveč opravdu není rizoto, ale jídlo plné masa, zeleniny a trošku té rýže. 🙂

Dobrou chuť!