Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).
Pečené hovězí kostky v koření
Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření v zapečeném hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.
Jak se najíte a napijete v Chile a Argentíně – o asadu
Druhý díl povídání o tom, jak se najíte a napijete v Chile a Argentině je na světě a tentokrát se už opravdu podívám na zoubek jídlu.
Jak se najíte a napijete v Argentině a Chile – o pití
Asi každý u vás už někde zaslechl pohádku o skvělém argentinském hovězím (o asadu – pravém argentinském grilování se můžete dočíst tady) a dokonalém chilském či argentinském víně. Byla bych tedy, to každý jistě chápe, úplný blázen, kdybychom v Argentině nevyužili příležitosti a hovězímu a vínu se v Jižní Americe nepodívali pořádně na zoubek…nebo spíše se to podívalo na zoubky nám.
Křupavé tortilly s poctivým masovým zásypem
Křupavé tortilly s poctivým zásypem by mohly svádět k představě, že se z toho člověk moc nenají a jde spíš o takové nenáročné zobání. Opak je dle mého osobního mínění pravdou. JE to velké, až mohutné jídlo a strávníky to spolehlivě zasytí až břicho vyvalí.
Španělští ptáčci v rozletu
Španělský ptáček v rozletu je takový líný bráška španělského ptáčka…je rozcuchanější a na talíři pravděpodobně neudělá takovou parádu jako pěkně srolovaný uhlazený španělák, ale chuťově jsou na tom stejně. Bohovské.
Cukety plněné masem se sýrem
Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak.
Čevapčiči jak od Číči, nebo taky čevapi
Čevapčiči nebo prostě čevapi jsou tak naprosto nádherný a jednoduchý jídlo. Zcela narovinu říkám, že nejlepší je dělají někde v hospůdce na Balkáně…ideálně s nějakou domácí pálenkou.
Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce
Opět na to půjdeme velmi jednoduše, prostě a bezbolestně…protože tak to většinou bývá nejlepší a výsledky potěší 🙂 Masové kuličky plněné sýremv rajčatové omáčce jsem někde před časem zahlédla na internetu a říkala jsem si, že je to super nápad. Každý má přeci rád takové to překvapení, když si rozkrojí malý masový knedlíček a najednou se v něm objeví pomalu tekoucí vynikající sýr.
Kološvárské zelí
Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).