Kapustové rolky plněné hovězím masem se řadí k mým miláčkům. Ostatně jako celá řada dalších jídel, které jsou s kapustou spojené.


Recept vznik ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz, Ekofarmou Babiny a Rodinou farmou Hany Součkové.


Kapustové rolky plněné hovězím masem v rajčatové omáčce jsou receptem o pár ingrediencích, který vás odmění výbornou chutí masíčka, vynikající rajčatové omáčky a k tomu opečené kapusty. Já většinou dělám také to, že do omáčky přidám několik listů kapusty jen tak na zapečení a to je pošušňání. Já bych vlastně tu kapustu byla schopná jíst i samotnou. 🙂 Ale teď už k receptu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kapustové rolky plněné hovězím masem

Ingredience na kapustové rolky plněné hovězím masem

Množství: 6 porcí

500 g hovězího mletého
2 lžíce syrové rýže (30 g)
1 menší hlávka kapusty (300 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžička cukru (7 g)
1 špetka soli (5 g)
2 plechovky sekaných rajčat (2 x 425 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Připravujeme kapustu

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou necháme přibližně 5 minut spařit jednotlivé listy kapusty. Já kapustu vždycky zpracovávám celou, protože ji miluji zapečenou i jen tak samotnou. Pokud ale tolik kapustě neholdujete, připravte si přibližně 8 listů na plnění masem.

Kapustu pak vyndejte a nechte vychladnout. Jakmile bude možné ji udržet v ruce, odkrojte tuhý stonek, který by se jinak těžce roloval.

Připravujeme maso na plnění

Uvaříme si rýži (dlouhozrnka je ok) v osolené vodě a necháme ji vychladnout. Přidáme k ní mleté hovězí maso (toto je již solené, takže další soli netřeba). Maso pak s rýží poctivě promícháme a plníme jím jednotlivé listy.

Do každého listu dávám přibližně 1 bobeček velikosti dlaně.

Rajčatová směs

Do zapékací mísy si připravíme rajčatovou směs. Tu vytvoříme velmi jednoduše tak, že do mísy dáme 2 plechovky sekaných rajčat, které promícháme se špetkou soli, 1 rovnou lžící cukru a 2 prolisovanými stroužky česneku.

Na tuto směs pak klademe jednotlivé závitky a popřípadě také přebytečné listy kapusty.

Pokapeme olivovým olejem a necháme zapéct na 180 °C přibližně 30 minut.

Nejlepší jsou kapustové rolky jen tak s chlebem nebo třeba bramborem. Pokud by vám směs čistě jen hovězího masa přišla příliš tuhá, nebojte se do ní přimíchat i trošku vepřového mletého. Je to také výtečné.

Dobrou chuť přeje Pája