Na výlety nebo na mlsandu je domácí sušené maso naprostým ideálem. Vydrží extra dlouho a dobije vás bílkovinami. A hlavně je výtečné!Sušené maso si můžete velmi jednoduše připravit doma v sušičce na ovoce nebo v troubě. Stačí se jen držet pár jednoduchých pravidel a dobrůtka bude na světě.

Takto připravené masíčko může být naprosto skvělým jedlým dárkem. Pro další inspiraci na jedlé dárky mrkněte do článku 11+1 jedlé dárky, který jsem pro vás sepsala.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí sušené maso jerky

Ingredience na domácí sušené maso

Množství: cca 200 g sušeného masa

1 kg hovězího masa (falešná svíčková, zadní)

Na marinádu

2 stroužky česneku
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce červené uzené papriky
1 špetka soli
1 lžíce cukru (20 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 12 hodin
Doba vaření: 8 hodin
Celkový čas: 24 hodin

Jaké maso vybrat na sušení?

Takovou nejčastější klasikou, která se k sušení používá, je maso hovězí. Není hned nutné sahat po pravé svíčkové, která je opravdu velmi drahá a hlavně při představě, že by se nám scvrkla asi tak na 1/5 bychom hořce plakali nad cenou. Použit ale můžeme naprosto v pohodě zadní kýtu – horní a spodní šál a i ořech.

Pokud byste chtěli volit maso drůbeží, dobře se pro sušení hodí například krůtí prsa (i svou cenou k tomu vybízejí) a z řad vepříků je skvělá panenka (když přivřete oči nad cenou).

Marináda na maso

Chcete–li osvědčenou klasiku, doporučuji vyzkoušet úplně jednoduchou základní marinádu, která se ale dá postupně vylepšovat, obměňovat – tj. s ní můžete vesele experimentovat.

V misce promíchejte 2 prolisované stroužky česneku s 5 lžícemi sójové omáčky, 3 lžícemi worcestrové omáčky, 1 lžící červené uzené papriky, 1 lžíci cukru a se solí, se solí opatrně. Velmi záleží na tom, jakou sojovou omáčku použijete, protože i ta sama o sobě dokáže být velmi slaná. Je tedy lepší marinádu ochutnat a dle slanosti popřípadě dosolit nebo již nesolit.

Pokud byste chtěli s marinádou experimentovat, lze do ní přidat například pepř a to všech barev, chilli nebo třeba sušený zázvor.

Připravujeme maso na sušení

Pro tento recept sahám po mase hovězím – falešné svíčkové, která se také skvěle hodí.

V první řadě je potřeba maso očistit od veškerých vnějších blanek a šlach.

Aby se maso dobře krájelo, doporučuji ho nechat alespoň 1/2 hodiny v mrazáku. Maso krájíme po vláknech. Tedy zcela jinak, než jsme zvyklí při obvyklé přípravě masa. Maso krájíme na přibližně 1 mm plátky, které rovnou dáváme do marinády.

Maso v marinádě pečlivě prohněteme na necháme ho alespoň přes noc marinovat.

Sušíme v troubě

Na sušení v troubě budete potřebovat rošt z trouby, plech a pečicí papír. Troubu nastavíme na 75 °C.

Jednotlivé plátky masa pokládáme na rošt. Nebojte, nespadnou.

Do trouby dáme doprostřed nejprve plech s pečicím papírem, na který bude odkapávat přebytečná tekutina. Přímo nad plech pak umístíme mřížku s vyskládaným masem.

Po 15 minutách teplotu stáhneme na 55 °C a necháme maso sušit přibližně 9–12 hodin. Velmi záleží na tloušťce masa, troubě atd.

Hotové sušené maso jerky by se mělo dát dobře rozlomit, pokud ho oběma rukami stačíme a chceme přelomit.

Skladování sušeného masa a jeho trvanlivost

Sušené maso skladujte ideálně v papírovém pytlíku na tmavém a chladném místě. A to především v případě, pokud jej chcete jíst v řádu dní.

Pokud chcete maso uskladnit dlouhodoběji, buď je zavakuujte nebo dejte do uzavíratelných sáčků a opět dejte do chladu a tmy.

Sama bych se u domácího masa zaručila trvanlivostí 2–3 týdnů při dobrém skladování. Netrapte se ale tím, že byste se na maso tak dlouho těšili a radši ho zužitkujte při nějakém pěkném výletě co nejdříve.

Ať vám chutná
Pája