Obdarovávat v dnešní době začíná být čím dál těžší. Většina z nás už si dokáže potřebné věci obstarat dost často sama v průběhu roku a otázka: „Co by sis přál/a k Vánocům?“ spíš děsí. Co pak chudáci ti, kteří chtějí obdarovávat? Už nevíte, co vymýšlet? Jestli jste na tom podobně jako já, čtěte dál.

Mám tu totiž pro vás tipy na recepty na jedlé dárky, které jako když najdete nejen třeba právě na Vánoce, ale dají se využít i k svátku, narozeninám či jiné příležitosti. Co jsem pro vás tedy připravila? Čeká tu 15 dobrůtek + 1 překvápko na závěr.

Jedlé dárky? Ano či ne?

Na jedlých dárcích je podle mě super to, že obdarovaný dostane něco opravdu chutného (když se povede) a dělaného s pozorností a většinou i láskou. To se často u kupovaných darů nestane.

U jedlého dárku musí kuchtík vyvinout úsilí – nakoupit suroviny, uvařit, nějak pěkně upravit do dárkové formy atd. A i když jde třeba jen o maličkou drobnost, mně takový dárek vždycky potěší.

Tipy na jedlé dárky + jedno překvápko navíc

Nebudu se tu už více rozepisovat nad výhodami a nevýhodami. Pojďme rovnou k věci a vy si rozhodněte, komu by takový dárek mohl chutnat.

Začneme masově – doslova 🙂

1. Vepřové rillettes

Vepřové rillettes - geniálně jednoduchý výsledek
Vepřové rillettes – geniálně jednoduchý výsledek

Vynikající záležitost v podobě česky ne úplně sexy znějící pomazánky zvané vepřovka, ale v originále z francouzštiny pěkně vepřové rillettes. Na této masové pomazánce mám ráda, že se všechno dá velmi jednoduše do hrnce a nechá se napospas vaření po několik hodin. Výsledek je naprosto výborný a když pomazánku ještě dáte do nějaké pěkné skleničky, tak je super dárek na světě. Zkuste třeba právě můj recept.

.

Trvanlivost rillettes odhaduji přibližně na 2 – 4 týdny. Pro dobré skladování doporučuji na povrchu nechat vrstvu sádla.

Více info ke skladování najdete na konci článku v části PS.


2. Vepřové škvarky

Vepřové škvarky s chlebem
Vepřové škvarky s chlebem

Dobře, dobře…není to nejzdravější dar, ale k těm se přesuneme později. Recept na vepřové škvarky není žádná složitost a při pěkném zabalení je to opět moc hezký dárek, který nepodléhá tak moc rychle zkáze a při šetrném skladování v lednici vydrží i několik týdnů. Tedy pokud ho obdarovaný/á nesní dřív. Opět tu pro vás mám můj recept.

.

S trvanlivostí u škvarků se to má tak, že pokud v nich bude koření a budou dosolené, jejich doba trvanlivosti se snižuje. Nicméně bych se nebála toho, že jeden měsíc v lednici nevydrží. Pokud byste dělali variantu čistě škvařeného sádla se škvarkami, bude trvanlivost vyšší.


3. Domácí paštika z kuřecích jater

Paštiky jsou často hitovka v obchodech, kdy vám je balí do nejrůznějších dekor balení, ale co to tentokrát zkusit doma? Paštika z kuřecích jater není nic složitého a příprava netrvá ani dlouho. Nám chutnala dokonce natolik, že jsme ji zařadili jako jednu ze svačinek do Velké svačinkové bichle.

Jelikož recept přímo na webu vydaný nemám, ráda odkážu na kolegy a bezvadný jednoduchý recept od Mlsné vařečky.

Trvanlivost domácí paštiky bych nešponovala více než 1-2 týdny. Jde tedy o chuťovku, kterou je dobré sníst co nejdříve.


4. Nakládaní utopenci

Ať si kdo chce co chce říká, tak takový dobrý nakládaný utopenec má svoje kouzlo. Opět to není zrovna v ranku naprosto zdravých jídel, ale občas se hřešit může, nebo ne? Jelikož tu nedisponuji receptem vlastním, opět doporučím kolegyni a to Cat & Cook a její recept na utopence, který naprosto ladí s tím, jak ho dělám doma i já. Je to receptura velmi jednoduchá, řekla bych základní, ale to je na ní právě to krásné. Lák jak stehno, spousta cibule, dobrý špekáček. Po odležení naprosto vynikající.

Trvanlivost odhaduji na měsíc.


Nyní se podíváme na zub něčemu sýrovému.

5. Klasický nakládaný hermelín

Klasický nakládaný hermelín - schováme někde v lednici
Klasický nakládaný hermelín – schováme někde v lednici

Klasický nakládaný hermelín, klasika všech klasik, by neměl ve výběru jedlých dárkových receptů chybět. Když se dobře rozleží a ještě před tím správně naloží, tak je to božská mana. Kromě toho pokud je dobře uskladněný, vydrží v lednici více než měsíc. Naložený by měl být aspoň tři dny a bacha na vzduchové bublinky! Ty celou radost dokážou pěkně pokazit, protože pak velmi jednoduše může dojít ke zkažení.

.


6. Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

Nakládaný hermelín s olivami a sušenými rajčaty - grand finale
Nakládaný hermelín s olivami a sušenými rajčaty – grand finale

S hermelínem se dá skvěle experimentovat a dochucovat ho podle potřech vším možným. Dá se připravovat daleko pikantnější s kozími rohy, chilli paprikami nebo s cibulí, ale využít můžete třeba sušená rajčata, olivy, kapary a výsledek taky bude naprosto skvělý.
Já tu pro vám mám tip na variantu se sušenými rajčaty a olivami. Mňam.

.

Stejně jako u klasického je trvanlivost v řádu až měsíce či více…při dobrém a šetrném skladování.


Je na čase se podívat na zub také nějakým těm sladkým dobrotám.

7. Domácí skořicovo – vaječný likér

Domácí skořicovo-vaječný likér - mňamina
Domácí skořicovo – vaječný likér – mňamina

Někdo připravuje vaječný likér několik týdnů před Vánoci a já zcela upřímně říkám, že se mi ještě nikdy nepovedlo ho udělat s předstihem. To ale nemění nic na tom, že je výtečný a v pěkném skle také plní účet krásného dárku. Můj recept na skořicovo-vaječný likér je jednoduchý a dá se udělat i bez přidání skořice.

.

Moje receptura pracuje s tím, že se vaječný likér ohřívá a tedy bojujeme proti potencionální salmonele. S trvanlivostí po otevření bych pak i tak byla opatrná a likér vypila ideálně do 2-3 týdnů.


8. Máslovo-marcipánové sušenky

Máslové - marcipánové sušenky - zasloužená sladká odměna
Máslové – marcipánové sušenky – zasloužená sladká odměna

Krásně zabalené sušenky s naprosto jednoduchou máslovou chutí šmrnclé o trošku marcipánu jsou opět bezvadnou variantou na dobrý jedlý dárek. Dají se zabalit do průhledného celofánu a s nějakou pěknou mašlí udělají spoustu radosti. Prazákladem těchto marcipových sušenek jsou sušenky pouze a jen máslové. Obyč? Ani náhodou! Jsou křehké, zároveň křupavé a mooooc dobré. Stačí z receptury jen vynechat marcipán.

.

Sušenky bych konzumovala max 2-3 týdny.


9. Domácí müsli s kokosem a čokoládou

Domácí müsli - domácí křupavé müsli podle vašeho přání je na světě
Domácí müsli – domácí křupavé müsli podle vašeho přání je na světě

U nás doma se jí müsli po kilech. Máme ho rádi v čokoládové variantě, s oříšky, se sušeným ovocem nebo prostě jen tak křupavé s medem. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek a tedy i dárek je to naprosto báječný. Mám tu pro vás recept na takovou naši klasiku v podobě čokoládového müsli s kokosem.

.

Trvanlivost této dobroty odhaduji přibližně na měsíc a nezapomeňte ho držet v nějaké dobře uzavíratelné nádobě, aby bylo stále křupavé.


10. Domácí nutella

Kdo by si někdy neujel na nutelle? Já ji mám moc ráda a největší potěšení mi dělá si vzít lžičku nutelly a klást ji na plátky dobrých jablíček. Proto si myslím, že nezařadit nutellu do jedlých dárků by byl neskonalý hřích. Výroba je snadná. Mrkněte se například na bezvadný recept od Mary s kitchen love.


11. Sušené ovoce

Napadlo vás někdy darovat sušené ovoce? Ono totiž nejde jen o jablečné křížaly, ale s ovocem se dá skvěle experimentovat a kromě toho jde vlastně o poměrně zdravé mlsání, pokud si vedle misky sušeného ovoce položíme například misku s vánočním cukrovím.

Co lze usušit? Klasika jsou jablka, hrušky, meruňky ale co takhle zkusit například ananas, banány nebo dokonce třešně, višně či švestky (ano, ty je potřeba sušit v předstihu). Sušit se dá na nízkou teplotu (50°C) například v troubě nebo velmi jednoduše v sušičce (na ovo a zele myslím, viz nejoblíbenější kousky na Heureka.cz).

Krásně ovoce vypadá nakombinované do různých vrstev nebo klidně i smíchané.

Mimochodem, zrovna na tuhle sušičkovou vítězku na Heuréce můžete mít s naším kódem KUCHTIME10 slevu 10% v eshopu G21-vitality.cz (platí i na všechny ostatní produkty v jejich nabídce) 😉


12. Pečený čaj

Výborná záležitost do studených zimních dní v podobě pečeného čaje. Příprava je velmi jednoduchá a je to opět o experimentování s tím, co máte rádi a co je třeba v sezóně dostupné. V zimě je skvělý jen v kombinaci méně druhů ovoce, které jsou dostupné (jablka, hrušky, pomeranče, ananas), ale zkuste ho připravit třeba už v létě. Bezvadný recept na takovou šťavnatou letní variaci má Pěkně vypečený blog.

Jelikož je v receptu hodně cukru, který je vlastně konzervantem, trvanlivost se tu pak pohybuje v řádu měsíců.


Od sladkého, sýrového a masového pojďme na netradiční, ale stále vynikající záležitosti.

13. Arašídové máslo

Arašídové máslo - peanut butter
Arašídové máslo – peanut butter

Burské oříšky lehce opečené, rozmixované, s troškou soli…hmmmm. Arašídové máslo mám tuze ráda. Člověk se k němu musí trošku projíst, ale jakmile se mu dostane na kobylku, tak je to žůžo bóžo. Zkuste ho připravit a obdarovat s tím někoho. Dost pravděpodobně vám ještě následující den vrátí vylízanou skleničku.

.

Peanut butter – arašídové máslo je držák a v lednici vydrží měsíce.


14. Bylinková pesta na mnoho způsobů

Pesto z medvědího česneku - není to dokonalost?
Pesto z medvědího česneku – není to dokonalost?

Bylinková pesta jsou skvělou záležitostí s jednoduchou přípravou a chutí k zapleskání rukama. Na webu mám recept na pesto z medvědího česneku, což samozřejmě v případě vánočního dárku asi moc nepůjde, protože medvědí česnek je záležitostí jarní. Nebudeme ale stahovat kalhoty ještě před brodem, protože skvělé pesto se dá udělat například z bazalky (i ta se dá v zimě sehnat) nebo z petržele a pálivých paprik (u nás doma se jí po kilech). Fantazii se meze nekladou.

.

Pesto by po otevření mělo v lednici vydržet minimálně týden až měsíc.


15. Domácí zeleninové chipsy

Kdo by tohle chtěl dostat, říkáte si? Někdy se sušená zelenina dost podceňuje a to je škoda. Je to totiž bezvadné mlsání a z kvalitních surovin se dá vysosat naprosto bezvadné křupání. Nejzdravější varianta je zeleninu sušit v sušičce bez oleje, ale za mě je to popravdě trochu nuda. Příjemnější je chuťově zelenina z trouby s trošiškou.

Co všechno se dá nasušit na chrumkání? Mrkev, celer, petržel, batáty, řepa, špenát, cuketa, dýně nebo třeba kapusta (tu miluju). Krásný recept má například Paleo snadno.

Trvanlivost u zeleninových chipsů odhaduji na cca 1 měsíc, pokud jsou opravdu kvalitně opečené, vysušené a uskladněné.


+ 1 překvápko na závěr neboli naše Velká svačinková bichle jako dárek v dopisu od Ježíška!

Co to? Bichle jako jedlý dárek? No, ano. Kdo ještě neslyšel či neviděl, tak jsme vytvořili mega obří dokonalou e-kuchařku se 190 recepty na svačinky. To už je sakra pořádný nášup inspirace a to nejen do školního prostředí, ale najde si tam své každý, kdo rád dobře jí a stará se o pravidelnou stravu.

Jak s Bichlí teď před Vánoci naložit?

Nově přibyla možnost zakoupit dárkový poukaz na Velkou svačinkovou bichli, který už si každý vytiskne sám doma a daruje třeba zabalený dohromady s jiným dárkem, hezky pod stromeček. Navíc čím víc poukazů, tím lepší cena na ně. A k dispozici ho budete mít inhed po zaplacení. To by šlo, ne? 🙂


Konec zvonec a pěkné Vánoce

A jsme na konci. Snad si zde najdete nějakou tu inspiraci a Vánoce nebo jakákoli jiná příložitost k obdarovávání bude krásná a obdarovaní spokojení.

Krásné svátky,
Pája – Blog Kuchti.me


PS: Co je to dobré a šetrné skladování?

Většinu jedlých typů budete pravděpodobně dávat do sklenic nebo lahviček. Co napomáhá lepší trvanlivosti? Vezmu to jen velmi stručně, ale snad to pomůže.

  1. Trvanlivost těchto dobrůtek velmi podpoří, pokud budete se sklem zacházet velmi šetrně. Co to znamená? Před plněním sklo pěkně pečlivě umyjete v horké vodě a nechte ho vykapat někde na čisté útěrce. Žádné šmrdlání útěrkou! Tím se zvyšuje pravděpodobnost zanesení bakterií a to se rovná podpoření procesu zkažení dobrot.
  2. Pracujte s čistými noži, ručičkami a dalším kuchyňským náčiním.
  3. Po otevření je dobré do dobrot štrachat vždy s čistým příborem a nezanášet tam například jiné potraviny (máslo, drobky chleba a jiné). Tím se totiž opět doba trvanlivosti snižuje.

Hodně štěstí!

 







Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!

Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (hodnoceno: 2x, průměr: 5,00, nejlepší: 5)
Loading...
Přečteno 1 375x

Další recepty z kategorií:

Mrkněte na můj nový projekt:

Víc než kuchařka - chytré plánování a nakupování

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.

Napsala

Bafinky baf. To jsem já, Pavlína osobně. Dobré jídlo, kvalitní šlofíček, pohodoví lidé, černý humor a moje nejmilejší polovička - pro mě jednoduchý recept na spokojený život v dnešním chaosu.

Chcete o mně vědět více?