15 + 1 tip na jedlé dárky nejen na Vánoce
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/postrehy/jedle-darky/
Obdarovávat v dnešní době začíná být čím dál těžší. Většina z nás už si dokáže potřebné věci obstarat dost často sama v průběhu roku a otázka: „Co by sis přál/a k Vánocům?“ spíš děsí. Co pak chudáci ti, kteří chtějí obdarovávat? Už nevíte, co vymýšlet? Jestli jste na tom podobně jako já, čtěte dál.
Mám tu totiž pro vás tipy na recepty na jedlé dárky, které jako když najdete nejen třeba právě na Vánoce, ale dají se využít i k svátku, narozeninám či jiné příležitosti. Co jsem pro vás tedy připravila? Čeká tu 14 dobrůtek + 1 naprosto neodolatelný tip na závěr.
Jedlé dárky? Ano či ne?
Na jedlých dárcích je podle mě super to, že obdarovaný dostane něco opravdu chutného (když se povede) a dělaného s pozorností a většinou i láskou. To občas kupované dárky úplně nesplňují.
U jedlého dárku musí kuchtík vyvinout úsilí – nakoupit suroviny, uvařit, nějak pěkně upravit do dárkové formy atd. A i když jde třeba jen o maličkou drobnost, mně takový dárek vždycky potěší. Krom toho neskutečně ráda ochutnávám, jak vaří ostatní.
Tipy na jedlé vánoční dárky
Nebudu se tu už více rozepisovat nad výhodami a nevýhodami. Pojďme rovnou k věci a nechte se nalákat.
Začneme masově – doslova 🙂
1. Pikantní masová pomazánka
Bezvadná masová záležitost, kterou budete průběžně mlsat nejen s chlebem. Pikantní masová pomazánka je velmi vděčnou dobrůtkou, která potěší každého gurmána.
Více info ke skladování najdete na konci článku v části PS.
2. Domácí paštika
Není nad dobrou paštičku. Přípravy se vůbec nemusíte bát, protože je to poměrně rychlovka a odměnou vám bude skvělá domácí záležitost, kterou si zamilujete.
3. Vepřové rillettes
Vynikající záležitost v podobě česky ne úplně sexy znějící pomazánky zvané vepřovka, ale v originále z francouzštiny pěkně vepřové rillettes. Na této masové pomazánce mám ráda, že se všechno dá velmi jednoduše do hrnce a nechá se napospas vaření po několik hodin. Výsledek je naprosto dokonalý a když pomazánku ještě dáte do nějaké pěkné skleničky, tak je super dárek na světě. Neznám nikoho, kdo by nad ní ohrnul nos.
.Trvanlivost rillettes odhaduji přibližně na 2 – 4 týdny. Pro dobré skladování doporučuji na povrchu nechat vrstvu sádla.
Více info ke skladování najdete na konci článku v části PS.
4. Vepřové škvarky
Dobře, dobře… Není to nejzdravější dar, ale k těm se přesuneme později. Recept na vepřové škvarky není žádná složitost a při pěkném zabalení je to opět moc hezký dárek, který nepodléhá tak moc rychle zkáze a při šetrném skladování v lednici vydrží i několik týdnů. Tedy pokud ho obdarovaný/á nesní dřív.
.S trvanlivostí u škvarků se to má tak, že pokud v nich bude koření a budou dosolené, jejich doba trvanlivosti se snižuje. Nicméně bych se nebála toho, že jeden měsíc v lednici nevydrží. Pokud byste dělali variantu čistě škvařeného sádla se škvarkami, bude trvanlivost vyšší.
5. Domácí paštika z kuřecích jater
Tento recept na skvělou domácí paštiku nenajdete u mě na webu, ale jen a jen v mé kuchařce Velké svačinkové bichli. Příprava je naprosto jednoduchá a výsledek, oh lala.
Na 4 porce budete potřebovat: 130 g kuřecích jater, 50 g másla, 15 g cibule, 1 stroužek česneku, 20 ml brandy nebo jiné pálenky, 20 ml tučné smetany, špetku soli a pepře a to je vše.
Játra očistíme, nakrájíme na menší kousky a na másle orestujeme cibuli a česnek a po minutě přidáme játra. Těm dáme také minutu. Poté zalijeme brandy, osolíme, opepříme. V mixéru vše promixujeme dohladka a je hotovo.
Nyní se podíváme na zub něčemu sýrovému.
6. Klasický nakládaný hermelín
Klasický nakládaný hermelín, klasika všech klasik, by neměl ve výběru jedlých dárkových receptů chybět. Když se dobře rozleží a ještě před tím správně naloží, tak je to božská mana. Kromě toho pokud je dobře uskladněný, vydrží v lednici více než měsíc. Naložený by měl být aspoň tři dny a bacha na vzduchové bublinky! Ty celou radost dokážou doslova pokazit.
.7. Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty
S hermelínem se dá skvěle experimentovat a dochucovat ho podle potřeb vším možným. Dá se připravovat daleko pikantnější s kozími rohy, chilli paprikami nebo s cibulí, ale využít můžete třeba sušená rajčata, olivy, kapary a výsledek taky bude naprosto skvělý.
Já tu pro vám mám tip na variantu se sušenými rajčaty a olivami. Mňam.
Stejně jako u klasického je trvanlivost v řádu až měsíce či více… Při dobrém a šetrném skladování.
Je na čase se podívat na zub také nějakým těm sladkým dobrotám.
8. Domácí skořicovo – vaječný likér
Někdo připravuje vaječný likér několik týdnů před Vánoci a já zcela upřímně říkám, že se mi ještě nikdy nepovedlo ho udělat s předstihem. To ale nemění nic na tom, že je výtečný a v pěkném skle také plní účet krásného dárku. Můj recept na skořicovo-vaječný likér je jednoduchý a dá se udělat i bez přidání skořice, čímž velmi jednoduše získáte běžný a neméně báječný vaječný likér.
.Moje receptura pracuje s tím, že se vaječný likér ohřívá a tedy bojujeme proti potencionální salmonele. S trvanlivostí po otevření bych pak i tak byla opatrná a likér vypila ideálně do 2-3 týdnů.
9. Máslovo-marcipánové sušenky
Krásně zabalené sušenky s naprosto jednoduchou máslovou chutí šmrnclé o trošku marcipánu jsou opět bezvadnou variantou na dobrý jedlý dárek. Dají se zabalit do průhledného celofánu a s nějakou pěknou mašlí udělají spoustu radosti. Prazákladem těchto marcipových sušenek jsou sušenky pouze a jen máslové. Obyč? Ani náhodou! Jsou křehké, zároveň křupavé a mooooc dobré. Stačí z receptury jen vynechat marcipán.
.Sušenky bych konzumovala max 2-3 týdny.
10. Domácí müsli s kokosem a čokoládou
U nás doma se jí müsli po kilech. Máme ho rádi v čokoládové variantě, s oříšky, se sušeným ovocem nebo prostě jen tak křupavé s medem. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek a tedy i dárek je to naprosto báječný. Mám tu pro vás recept na takovou naši klasiku v podobě čokoládového müsli s kokosem.
.Trvanlivost této dobroty odhaduji přibližně na měsíc a nezapomeňte ho držet v nějaké dobře uzavíratelné nádobě, aby bylo stále křupavé.
11. Domácí nutella
Kdo by si někdy neujel na nutelle? Já ji mám moc ráda a největší potěšení mi dělá si vzít lžičku nutelly a klást ji na plátky dobrých jablíček. Proto si myslím, že nezařadit nutellu do jedlých dárků by byl neskonalý hřích. Výroba je snadná.
Tady by s trvanlivostí vůbec neměl být problém, 2 měsíce by měla zvládnout určitě.
12. Sušené ovoce
Napadlo vás někdy darovat sušené ovoce? Ono totiž nejde jen o jablečné křížaly, ale s ovocem se dá skvěle experimentovat a kromě toho jde vlastně o poměrně zdravé mlsání, pokud si vedle misky sušeného ovoce položíme například misku s vánočním cukrovím.
Co lze usušit? Klasika jsou jablka, hrušky, meruňky ale co takhle zkusit například ananas, banány nebo dokonce třešně, višně či švestky (ano, ty je potřeba sušit v předstihu). Sušit se dá na nízkou teplotu (50°C) například v troubě nebo velmi jednoduše v sušičce (na ovo a zele myslím).
Krásně ovoce vypadá nakombinované do různých vrstev nebo klidně i smíchané.
Mimochodem, zrovna na jednu z nejoblíbenějších sušiček podle hodnocení uživatelů na Heureka.cz můžete mít s naším kódem KUCHTIME10 slevu 10% v eshopu G21-vitality.cz (sleva platí i na všechny ostatní produkty v jejich nabídce) 😉
Od sladkého, sýrového a masového pojďme na netradiční, ale stále vynikající záležitosti.
13. Arašídové máslo
Burské oříšky lehce opečené, rozmixované, s troškou soli…hmmmm. Arašídové máslo mám tuze ráda. Člověk se k němu musí trošku projíst, ale jakmile se mu dostane na kobylku, tak je to žůžo bóžo. Zkuste ho připravit a obdarovat s tím někoho. Dost pravděpodobně vám ještě následující den vrátí vylízanou skleničku.
.Peanut butter – arašídové máslo je držák a v lednici vydrží měsíce.
14. Bylinková pesta na mnoho způsobů
Bylinková pesta jsou skvělou záležitostí s jednoduchou přípravou a chutí k zapleskání rukama. Na webu mám recept na pesto z medvědího česneku, což samozřejmě v případě vánočního dárku asi moc nepůjde, protože medvědí česnek je záležitostí jarní. Nebudeme ale stahovat kalhoty ještě před brodem, protože skvělé pesto se dá udělat například z bazalky (i ta se dá v zimě sehnat) nebo z petržele a pálivých paprik (u nás doma se jí po kilech). Fantazii se meze nekladou.
.Pesto by po otevření mělo v lednici vydržet minimálně týden až měsíc.
15. Domácí kimchi
Skvělá probiotická a vitaminová bomba potěší nejednoho pod stromečkem. Kimchi se bezvadně hodí do zimních měsíců, kdy není čerstvé zeleniny zrovna dostatek. Využijete ho ale vlastně kdykoli, protože je božské.
+ Naše Bichličky jako vděčný dárek pod stromeček!
Že nejde o dárek k jídlu? Nenechte se mýlit. 190 receptů na svačiny, 190 receptů na obědy do krabičky a 190 receptů na polévky, to rozhodně není málo. Naše recepty jsme připravily tak, aby vám zjednodušily život. Jsou opravdu jednoduché, výborné a z ingrediencí, které seženete úplně v pohodě.
Mějte krásné Vánoce a hlavně pohodu… A zdraví. Co si budeme povídat.
Krásné svátky,
Pája – Blog Kuchti.me
PS: Co je to dobré a šetrné skladování?
Většinu jedlých typů budete pravděpodobně dávat do sklenic nebo lahviček. Co napomáhá lepší trvanlivosti? Vezmu to jen velmi stručně, ale snad to pomůže.
- Trvanlivost těchto dobrůtek velmi podpoří, pokud budete se sklem zacházet velmi šetrně. Co to znamená? Před plněním sklo pěkně pečlivě umyjete v horké vodě a nechte ho vykapat někde na čisté útěrce. Žádné šmrdlání útěrkou! Tím se zvyšuje pravděpodobnost zanesení bakterií a to se rovná podpoření procesu zkažení dobrot.
- Pracujte s čistými noži, ručičkami a dalším kuchyňským náčiním.
- Po otevření je dobré do dobrot štrachat vždy s čistým příborem a nezanášet tam například jiné potraviny (máslo, drobky chleba a jiné). Tím se totiž opět doba trvanlivosti snižuje.
Hodně štěstí!
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Naprosto skvělé nápady a upřímně, tohle ocení každý 😉
Dostala jsem všechny 3 bichle k narozeninám a jsem nadšená.
Svatavo, mám velkou radost, že se u Vás takhle pěkně zabydlely. Mějte se krásně, Pája.
Mám obě dvě knihy doma a jsem mega nadšená.
Fakt kdo váhá ke koupi tak MEGA doporučuji