Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Hygiena nade vše

Co jsem se při přípravě nakládaných hermelínů naučila, že základem je hygiena a se surovinami pracovat ideálně doslova v rukavičkách, aby se pak mohl hermelín vesele rozkládat a čerpat z koření všechno dobré a potřebné. Takže ještě než se vrhnete do krájení a míchání a nakládání, pěkně si umyjte ruce ideálně od kotníků až ke konečkům nehtů. Se stejnou precizností se věnujte vymytí sklenice, do které budete nakládat a pečlivému sušení surovin. Já sklenici většinou vydrbu jarem, a pak ještě proplachuji horkou vodou. Suším pak úplně čistou utěrkou.

Ingredience na nakládaný hermelín s rajčaty a olivami


4 hermelíny
Hrst zelených oliv
2 cibule
6 stroužků česneku
5-6 sušených rajčat naložených v oleji
5 bobkových listů
6 nových koření
6 pepřů
Rovná lžička pepře
1 lžička soli
1 vrchovatá lžíce provensálských bylinek
300 ml oleje, ideálně olivového

Sklenice na uskladnění – standardní okurkovka (cca 720ml)

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Jdeme na přípravu

Hermelíny si nakrájejte podélně, abychom je mohli naplnit vší tou dobrotou. Pokud ale máte rádi rebelsky malé kousky na skus, doporučuji nakrájet na čtvrtinky nebo osminky…věřte mi, leta praxe. Nakrájejte si na tenké plátky i cibulku a pokrájejte na plátky i nakládaná rajčata a klidně i olivy.

(Malá rajčatová vsuvka – já mám radši sušená rajčata nakládaná v oleji a koření, ale je pravda, že tento hermouš se dá v pohodě zvládnout i s přímo jen sušenými rajčaty a bude to stejná lahůdka)

Teď si připravíme nálev. Nastrouhejte si česnek najemno a smíchejte ho se vším kořením – provensálskébobkové listy, nové koření, pepř atd atd. Směs nechte prohřát tak na 50°C – to už ve směsi sotva udržíte prst. Koření se v ohřáté směsi lépe rozvoní a uvolní. Odstavte ji a nechte chladnout a ideálně ji ještě ochutnejte, jestli je dobrá a dostatečně slaná. Popřípadě dosolte. Zatím si připravíme hermelíny a spol.

Vrstvení

Do sklenice postupně skládejte vrstvu cibule, hermelínu, trošku oliv, trošku rajčat a opakujte až do naplnění. Vše samozřejmě s čistými packami, jak už jsme si řekli na začátku. Až bude sklenice plná, je na čase vše zalít olejovou směsí – vychlazenou.

Se sklenicí poctivě rotujte a něžně klepejte, abyste dostali ze všech míst vzduch, který by jinak mohl dělat neplechu. Až když jste si na 100% jistí, že je vzduch pryč, tak sklenici utěsněte a odstavte někam z dosahu hladových očí. Spíž je místo ideální.

Před samotnou konzumací hermelínky ze skrýše vyndejte a nechte je pěkně při pokojové teplotě klidně pár hodin, ať se připraví.

Podávejte s chlebem, to je prostě klasika. Mňam. Jdu taky nakládat.

Mějte se
Paní Čuba

PS. Mrkněte na další moje Čubí favority 🙂

PSS: Jak dlouho nechat hermelín odležet? Pokud nakládáte hermelín vcelku, je možné ho nechat klidně 14 dní (pokud tedy vydržíte a nevyhnete se na něj po 3 dnech jako my). Jestliže nakládáte hermelín nakrájený (jako já), tak ho nechte tak 3-7 dní odležet. Sýr se nakrájený rozkládá daleko rychleji a nasává chuť. Více pak v komentáři pod receptem.