Vepřové rillettes
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/veprove-rillettes/
Vepřové rillettes je naprosto báječná masová pomazánka, která potěší smysly nejen kdykoli během roku, ale především se může stát bezvadným jedlým vánočním dárkem, který zmizí ještě dřív, než stačíte říct Ježíšek.
Na rillettes mám ráda, že je příprava víc než jednoduchá a výsledek dokáže udělat radost opravdu velkému množství lidí…když se tedy rozhodnete rozdělit se a nesníst to všechno sami :). Původem jde o franzouskou pomazánku, kterou bychom do čestiny mohli také trošku neelegantně přeložit jako vepřovka. Ať už tak či onak, je boží!
Ingredience na vepřové rilletes
Množství: cca 5 menších zavařovacích skleniček500 g vepřového bůčku
500 g vepřové kýty
1/2 l bílého vína
200 ml vody
rovná lžíce soli (dle chuti)
2 snítky čerstvého rozmarýnu
3 stroužky česneku
Postup přípravy
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Výběr masa
Už v úvodu jsem psala, že kouzlo této pomazky je také v tom, že je velmi jednoduchá na přípravu. Dobrá, časově je krapet náročnější, ale není potřeba se jí nijak intenzivně věnovat. Postará se o sebe sama.
S masem pro vepřové rillettes je to tak, že je to jen a jen o vašich preferencích. Chcete-li pomazánku spíše tučnější a takovou vláčnější, použijte klidně jen vepřový bůček.
Pokud chcete více masovou záležitost, smíchejte bůček s kýtou.
Nedoporučuji dělat rillettes jen z libového masa, protože by to bylo celé dosti suché a takové smutné. Tuk tam dělá divy, co si budeme povídat.
Vaříme
Maso si nakrájejte na středně velké kostky a dejte do většího hrnce. Přidejte vodu, víno, sůl, snítky rozmarýnu a stroužky česneku. Pak už jen nechte vařit za na mírném ohni s lehce pootevřenou pokličkou klidně dalších 4 – 8 hodin. Cílem totiž je, aby se maso rozpadalo.
K rillettes přistupuji dost minimalisticky, takže dávám opravdu jen rozmarýn a česnek, ale není problém experimentovat například s přídáním drceného kmínu, stroužků česneku, cibule nebo tymiánu.
Ke konci vaření obvykle masu pomůžu tak, že ho ještě prošťouchám šťouchadlem na brambory. Vznikne tak sice ne úplně sexy konzistence, ale tak chuť!
Jedlý dárek
Pokud budete rillettes dávat jako jedlý dárek, přelijte ji do nějaké pěkné čisté a suché skleničky a nechce vychladnout.
Pokud ale budete baštit sami, dejte do čehokoli odpovídajícího 🙂
Skvělá svačinka
Vepřové rillettes je jedním ze 190ti receptů, které jsou součástí Velké svačinkové bichle. Ne mnoho z nich spatří světlo světa na webu. Pokud Tě zajímá, co všechno dalšího v Bichli najdeš, mrkni se na odkaz a nech se inspirovat nebo sobě či někomu jinému udělej radost a kup si ji.
Mějte dobrou masovku
Pája
PS. Další tipy na masové záležitosti najdete v sekci Maso, masíčko.
Dobry den, mohu se zeptat jak dlouho rilletts ve sklenickach vydrzi? Chci je delat na Vanoce jako jedly darek, tak abych vedela, kdy casove udelat. Dekuji.
Petro krásný den,
měly by vydržet třeba měsíc a víc, ale já jsem na tohle hodně opatrná, takže takto – opravdu dobře vypláchněte sklenice horkou vodou (a víčka také) a rillettes přendejte s pomocí čistého pracovního náčiní. Takto se rozhodně na aspoń 14 dní zaručím. Ať chutná!
Dobrý den!
V receptu mi nesedí časy na přípravu. Uvádíte 15 min. na přípravu masa a 240 min. na vaření. V textu pak uvádíte dobu vaření 4-8 h., což je poněkud nepoměr.
8 h na vaření mi přijde poměrně dost. Nedokáži si představit, že budu stát 8 u plotny a míchat maso v hrnci. Máte na to nějakou vychytávku nebo radu jak postupovat?
Děkuji za odpověď.
Petře hezký den,
moc díky za komentář a tedy jak to je s tou rillettkou – těch 15 minut beru jako přípravu masa – jeho krájení, vhození do hrnce, dokořenění.
Těch 240 minut pak beru jako minimální dobu vaření směsi samotné. Ono u toho hrnce vlastně nemusíte vůbec být. Když se to dá na mírný plamen, tak se maso o sebe postará.
Těch 4-8 hodin je opravdu doba, po kterou se klasická masovka připravuje. Maso se pak samo rozpadá a opět, není potřeba u něj nijak složitě postávat. Stačí ho vlastně jen občas promíchnout, když jdete kolem. Nic se nebojte.
Dejte vědět, jak se rillettes povedlo.
Dobrý den Pájo!
Děkuji za rychlou odpověď na můj dotaz. O víkendu jsem to zkusil ještě dříve než jsem dostal tuto zprávu. Dělal jsem to trochu jinak než popisujete a sice v troubě. Napřed jsem dal maso do pekáče a po čase jsem ho přikryl alobalem. Výsledek mě však moc nepotěšil. Maso připomíná spíše výpečky než vláčnou a rozpadající se pochoutku. Možná se na tom podepsalo to, že jsem z časových a organizačních důvodů první cca hodinu pekl také sekanou, tedy dvě jídla současně, a to při teplotě cca 180°C . Poté jsem teplotu snížil cca na 100-120°C .
Ještě to zkusím umlít ve strojku a zkusit udělat pomazánku tímto způsobem. Uvidím co z toho bude.
Petře hezký den, jak to tak popisujete, tak se to opravdu musí dělat přesně naopak, protože vám skutečně vznikly výpečky. Ten trik vepřovky a vlastně i rillettes je v tom, že se dělají zaklopené, na nižší teplotu (pokud už v troubě) popř prostě v hrnci a ponořené.
Ale dovedu si představit, že i jako rozmetá pomazánka to vůbec nebylo špatné. Z výpeček je skvělá pomazánka – je trošku horčice k tomu, nasekanou cibulku a promíchat, promixovat no a parádní dobrota je na světě.
Nezbylo. Měla jsem strach že tam bude třeba cítit to víno ale ne. Je to fajn.
Tak to opravdu mělo velký úspěch. Moc děkuji za recept
A zbylo něco na Vánoce?
To vypadá na skvělý recept, určitě ho vyzkouším. Díky.
Jak to dopadlo?
Jdu si koupit maso a víno a dám vědět jestli chutnalo. Těším se
Povedlo se?