Vepřové kotlety na houbách jsou pro Čubičku 100. receptem, který se na stránkách objeví. Tudíž by to chtělo něco opravdu speciálního…co mám opravdu ráda a tím právě kotlety jsou.

Tentokrát budu poněkud sentimentální, ale to k vepřovým kotletám na houbách od Juci bude vždycky patřit. Každý z nás má některé okamžiky v životě spojené s vůněmi, nebo třeba s chutí nějakého jídla. No a právě tyhle kotletky na houbách mi vždycky připomenou naše návštěvy na Slovensku, kam jsme jezdili a jezdíme za rodinou.

Juci, mistryně kuchařství a hlavně pak v improvizaci na pánvi, nám vždycky připravovala nějakou dobrotu, a my už klidně 600 km před cílem byli schopni diskutovat o tom, co to asi přesně bude. Sliny nám odkapávaly na sedadla a noha řidiče při těchto diskuzích nebezpečně šlapala na plyn.

Právě vepřové kotlety na houbách byly pro nás naprostým topem a já na ně s radostí předám recept dál. No,….s tím je to popravdě trošku problematické, protože Juci dělá recept pokaždé trošku jinak, takže nějakou přesnou receptu je naprosto nemožné zachytit.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřové kotlety na houbách podle Juci

Ingredience

Množství: 4 dobré porce

6 vepřových kotlet (klidně s kostí)
Hrst sušených hub
1 lžička majoránky
Špetka zázvoru
Horčice
Hladká mouka
Sůl
Pepř
1 sklenička bílého vína
1 sklenička zeleninového bujonu
1 stroužek česneku
1 jabličko

2-3 rajčátka
Olej


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Vezměte si kotlety a proklepejte je paličkou – jen tak jemně. Nechceme z nich mít průhledné listy.

Posolte je, popepřete, potřete hořčicí a zprudka je z obou stran osmahněte na pánvi s olejem. Já je pak rovnou na pánvi nechávám a přidám skleničku bílého vína a bujonu. Přidám sušený zázvor, stroužek česneku, také rajčátka, nastrouhané jablko a samozřejmě i houby. Vše nechám dusit, dokud není maso pěkně měkké. Na závěr jen tak malinko dochutím majoránkou.

Nejlepší jsou kotlety na houbách s dušenou rýží – omáčka se do ní tak ideálně vpije a konzumér si jen vrní slastí.

A co je pro vás srdečním receptem?
Čubička

 

PS. Pokud nemáte čerstvé houby, tak si nezapomeňte večer před tím nechat sušené houby máčet ve vodě.