(Ne)tradiční smetanový houbový kuba
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/netradicni-smetanovy-houbovy-kuba/
Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající.
Pravděpodobně znáte obvyklou verzi, kdy se houbový kuba zapéká. Já jsem ale zvolila krémovou variantu a rozhodně nelituji. Vyzkoušejte také 🙂
Ingredience na krémového houbového kubu
Množství: 4 porce1 hrnek uvařených krup
1 hrnek máčených hub
100 g slaniny
Lžíce másla
Sůl
Pepř
1 stroužek česneku
1/2 cibule
100 ml vysokoprocentní smetany
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 105 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jdeme na to!
Příprava je základ
Připravit kubu není nic složitého, Jen ne potřeba myslet trochu dopředu a nechat zaprvé namočit sušené houby, aby změkly. Večer před přípravou je to ideální.
Také vás bude čekat předvaření krup v osolené vodě. Nejdřív je ale propláchněte a nechte je odstát 30 minut ve vodě. Tu pak osolte a kroupy vařte do změknutí. Čas odhaduji na cca 20-30 minut – záleží na jejich velikosti.
Jiný kuba
Na pánev dejte lžíci másla a opražte pokrájenou cibulku a slaninu. Přidejte uvařené kroupy a také namočené houby i s nálevem. Nechte vše povařit cca 10 minut a přidejte smetanu a prolisovaný česnek a podle chuti přisolte a opepřete. Už to nechte jen trochu probublat a na závěr přidejte špetku majoránky. A je vymalováno.
Nedržela jsem se tradice a houbového kubu jsem nezapékala. Dejte vědět, co si o tom myslíte vy 🙂
Dobrou chuť a hezké Vánoce s Kubou a Čubou
PS. Mrkněte do Čubích favoritů pro další origoš věci.
Líbí se vám recept na krémového houbového kubu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
To je super nápad! To musím vyzkušet. Obecně nemám ráda vysušené zapečené jídlo. Naopak kroupy a houby miluju. Smetana a nezapékání by mohlo být řešení letité netradice. 🙂
To je pro mě, Jano, taky právě důvod, proč jsem kubu nemusela. Ale tohle je fakt tou smetanou naprosto někde jinde. Dej vědět, jak bude chutnat.
Vynikající, právě jsem dojedla a doopravdy vylízala talíř !!!
Kroupy jsem měla špaldové 🙂
To jsem moc ráda! Mně to taky moc mile překvapilo, jak houbový kuba dokáže být senzačně dobrý!
Já pocházím ze Znojma a tam se kuba nedělal. Toto se mi zdá perfektní a určitě vyzkouším. Já mám moc ráda houbový guláš, ale to je o něčem jiném.
Ahoj ahoj, to se mi líbí. Kroupy miluju houby taky, ale pečený Kuba ne. U nás se na Štědrý den ,tradičně již 36 let, co jsem ženat, podává ovar s vejmrdou. Letos přibude Tvůj Kuba. Sem tam si udělám, ale místo krup dávám tarhoňu, pěkně na sucho opraženou a poté vloženou do cibulovo špekového ( mangalice) základu. Díky moc. Kopy
Doufám, že bude chutnat. Já kroupy taky miluju a tohle je super kombinace.
vyzkouším zatím dělala jen zapečený tohle mi připadá spíš jako rizoto s krup ale myslím že to je vynikající nápad.
Jiřinko to máte pravdu, že je to tak nějak trochu ala rizoto, ale přišlo mi to tak nějak lepší, než jen zapékat. Dejte mi vědět, jak Vám chutnalo.