Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole

Je jen na vás, jestli zvolíte variantu se sekanými rajčaty nebo si dopřejete rajčátka čerstvá. Za mě vede varianta se sekanými rajčaty, protože společně se šťávou, kterou obsahují, dodávají polévce více rajčatový nádech.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi

Ingredience na zeleninovou polévku s rajčaty a fazolemi

Množství: 6 porcí

3-4 střední brambory
2 mrkve
2 petržele
1/5 celeru
2-3 stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
4-5 čerstvých rajčat nebo 1 plechovka sekaných rajčat
1 plechovka červených fazolí
Špetka majoránky nebo provensálského koření – či oboje 🙂
Lžíce olivového oleje
(Parmezán na posypání)

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 40 minut

Jak si připravit tuhle božskou zeleninovou manu? Velmi jednoduše. Nic složitého to není – ostatně jako obvykle :).

Zelenina kam se podíváš

Zeleninová polévka s rajčaty a fazolemi není naštěstí žádná raketová věda. Stačí na to jen dostatečně dobré suroviny a průměrně zdatný kuchař. Pokrájejte si vše na kostky či jiný oblíbený motiv. V hrnci nechte rozehřát lžíci olivového oleje a 2-3 minuty na něm opražte mrkev, petržel a celer (řapík i obyč). Poté zalijte vodou a osolte. Nechte zeleninu změknout.

Pokud máte rajčata čerstvá, nechte je vařit se zeleninou hned od začátku – tvar měsíček je zde ideál.

Přidáváme, ladíme

Zelenina měkká, takže jdeme doladit finální podobu. Pokud použijete sekaná rajčata, stačí je nechat v měkké zelenině už jen na krátko povařit. Stejně tak i červené fazolky (proplachuji je vodou) nepotřebují vařit. Přidejte to tedy jen na probublání do polévky a je vymalováno.

Tedy vlastně ještě jdeme na dochucení. Na poslední chvilku přidávám prolisovaný česnek. Chci, aby byl v polévce cítit, ale pokud toto nevítáte a chcete ho jen decentně, přidejte ho také již na začátku k zelenině. Pak už jen špetka majoránky nebo provensálského koření (nebo oboje – to je taky bájo).

A je hotovo! Tahle polévka je naprosto ideální do pekelného zimního počasí, kdy nevíte dne ani hodiny, jestli na vás nevleze nějaký moribundus. Pokud chcete polévku použít i preventivně, přidejte ještě další stroužky česneku. Sice s vámi nebude úplně příjemná konverzace, protože budete krapet voňánkovat, ale zase budete zdraví jako řípa.

Pro fajnšmekry vřele doporučuji do polévky při servírování přidat také trochu nastrouhaného parmezánu.

Dobrou chuť
Pája – Paní Čuba