Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.
Zapečené držky jsou perfektním obědem a rozhodně velmi netradičním pohoštěním, takže směle do toho.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečené dršťky s bramborami

Ingredience na zapečené dršťky s bramborem

Množství: 4 porce

500 g uvařených dršťek
4-5 větších brambor
3-4 střední zralá rajčata
2 lžíce olivového oleje
Špetka majoránky
Sůl
2 stroužky česneku

2 lžíce soli na pročištění držek


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 165 minut

Jak uvařit dršťky

Předem se omlouvám všem dobrodruhům, kteří si kupují již předvařené dršťky v obchodě, ale to se prostě vůbec nedá srovnat s tím, když si dršťky poctivě připravíte doma. Kvalita je kilometry jinde a jejich vzhled není jak z nějaké plastové stavebnice. Takže jak si uvařit dršťky? 

Pokud zrovna nedisponujete šikovnou a ochotnou maminkou, jako mám já, a která je ochotna mi drštičky pěkně předvařit rovnou ku spotřebě, bude vás čekat trochu zdlouhavá procedura. Ale výsledek stojí za to, tak vydržte. Kromě toho se určitě vyplatí udělat větší množství a dršťky na další použití zamrazit

Okrájejte nehezké kraje a dršťky nejprve promněte se solí (cca dvě lžíce) a pečlivě je vymyjte ve studené vodě. Dejte je do hrnce se studenou vodou a vařte 30 minut. Je lepší si kusy dršťek nakrájet na menší kusy (cca 10×10 cm).

Dršťky propláchněte a jdeme na celý proces ještě jednou. Dršťky vařte dalších 30 minut.

Pak je znovu propláchněte a teď už jdeme na vývar. Tedy prostě dršťky opět dáme do studené vody, osolíme a už vaříme v papiňáku přibližně hodinu, bez něj další dvě hodiny, dokud nebudou dršťky měkké.

Základ celého držkového kouzla máme, tak jdeme zapékat.

Jdeme zapékat

Teď už je to všechno velmi jednoduché.

Troubu si roztopte na 180°C.

Do pekáčku dejte na kostky nakrájené syrové brambory, čerstvá rajčátka a na nudličky nakrájené uvařené dršťky. Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku a posolte dle chuti. Vše zakapejte olivovým olejem a promíchejte.

V troubě nechte péct přibližně 45 minut – jednou či dvakrát klidně promíchejte.

Na posledních 5 minut přidejte i špetku majoránky.

Užijte si tuhle naprosto netradiční dobrotu, protože ta za to stojí!

Pája