Určitě už se vám do rukou někde dostala sladkokyselá chilli omáčka, která se bezvadně hodí například ke grilovanému masu nebo zelenině. Věděli jste, že se dá připravit za pár minut doma v té nejlepší kvalitě?

Sladkokyselá chilli omáčka také může posloužit jako velmi příjemný jedlý dárek. Při šetrném skladování vydrží v lednici poměrně dlouho a strávníkům udělá radost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Sladkokyselá chilli omáčka

Ingredience na sladkokyselou chilli omáčku

Množství: 8 porcí - cca 200 ml

200 g třtinového cukru
100 ml rýžového octa
1 lžíce kečupu (20 g)
2 lžíce vody (20 ml)
1 špetka soli (5 g)
1 lžíce kukuřičného škrobu (10 g)
3 červené chilli papričky (20 g)
3 stroužky česneku (15 g)


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Sladkokyselou chilli omáčku mám ráda především pro její příjemnou pikantnost, kterou si díky domácí přípravě můžete doladit podle vlastních potřeb. Můžete z ní udělat totálního zabijáka, nebo jen takovou lehce štiplavou záležitost ke grilování. Pojďme se tedy podívat na to, jak si omáčku doma připravit.

Do mixovací nádoby dáme všechny ingredience kromě škrobu – třtinový cukr (má svou specifickou chuť a doporučuji ho nenahrazovat), ocet, kečup, sůl, vodu, chilli (dejte spíše méně, po ochutnání klidně dodejte) a česnek. Tuto směs rozmixujeme do hladka, popřípadě, pokud chcete cítit kousky chilli, nechte jemné kousky. Pro opravdové chilli gurmány se nebojte chilli jen nasekat na hrubo a přidat až po rozmixování základní směsi.

Směs přendáme do rendlíku a  vaříme na mírném plameni přibližně 20 minut a to bez pokličky. Směs začne postupně krémovatět, takže ji nezapomeňte průběžně promíchávat.

V této fázi opatrně přisypeme škrob a metličkou dobře rozmícháme. Necháme ještě 5 minut vařit.

Hotová skladkokyselá chilli omáčka je připravená k servírování. Pokud ji ale chcete uskladnit na další použití, dejte ji do dobře omyté sklenice a zavíčkujte. Opět pozor na čisté víčko.

Tato směs v lednici vydrží klidně i měsíc a dýl.

Ať vám chutná
Pája