Pečené hovězí kostky v koření
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/gulase/pecene-hovezi-kostky-v-koreni/
Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření se zapečeným hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat. Příprava je velmi jednoduchá, jen to chce trpělivost při pečení. Vůně se z trouby line tak intenzivní, že je lepší odvětrávat, nebo jít někam jinam. Já v tomhle ohledu nejsem moc trpělivá a ráda očuchávám a “kontroluji” proces pečení, i když to vůbec není nutné.
Ingredience na pečené hovězí kostky
Množství: 4 velké porce1 kg hovězího zadního
2 cibule
1 rovná lžička chilli
1 vrchovatá lžička červené papriky
2 celé skořice
1 lžíce cukru
5 nových koření
3 hřebíčky
3 stroužky česneku
3-4 cm čerstvého zázvoru
300 ml vody na podlití
1 lžíce mouky, ale nemusí být
Sůl dle potřeby (cca lehce vrchovatá kávová lžička)
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na větší kostky nakrájejte hovězí zadní. Do pečicí mísy (já mám parádní smaltovanou) dejte trochu oleje a orestujte nejprve na na plátky nakrájenou cibulku, aby změkla. Pak přidejte hovězí kostky a nechte je zatáhnout, aby byly ze všech stran pěkně osmahlé.
Poslední fází je pak maso okořenit (popřípadě ještě zaprášit lžící mouky, aby se udělal výpek hutnější, ale já to nemusím, tak to nedělám).
Osolte a přidejte všechno koření – chilli, červenou papriku, nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor, nové koření, hřebíček a skořici, promíchejte a posypte cukrem. Celé směs nechte pár sekund prošumět ve směsi koření, oleje a cukru a podlijte sklenicí vody.
Pečte zakryté v troubě na 170 °C 1h 20 minut. V průběhu není ani potřeba maso kontrolovat, jen ho nechte napospas dušení. Po této době maso odkryjte a nechte ještě 20 minut péct na 200°C.
Podávejte s rýží nebo nějakou dobrou bagetkou.
Dobrota!
PS. Pro opravdové gurmány je pak varianta pomalého pečení na 100°C klidně i 4 hodiny. Maso je pak tak křehké, že se samo rozpadne a bude jak dortíček.
Výborně chutnalo
Moc děkuji. To jsem ráda. Dnes je budu také dělat 🙂
Ahoj , recept jsem vyzkousela a byl vyborny a mel velky uspech moc dekuji a urcite zkusim i dalsi recepty
To je super. Moc ráda slyším 🙂
Super, mám akorát na zítra vařit guláš, tak udělám tohle. Vypadá to výborně!
(Švédsko). Díky, Alena
Vyzkouším,vypadá to slibně – dám vědět. Zatím ahoj .
Jak to dopadlo? 🙂
Jdu to akorat delat ale nebudu to mit zakrytý tak snad to nevadi…
Jak jste dopadla? Já bych si tedy nezakryté asi netroufla.
Dnes jsem vyndala hovězí maso a už vím, co budu vařit díky, Zdena
Dle ingrediencí se na toto jídlo těším,držím palce při výběru dalších receptů.M.