Pokud si chcete doma udělat opravdu skvělou a uvolněnou vánoční atmosféru, nebo chcete někoho milého obdarovat originálním, vlastoručně vyrobeným darem, vrhněte se na přípravu domácího vaječného likéru (nebo koňaku, je to to samé).

Troška toho rumového opojení ve spojení s lahodně vaječným krémem uvolní každého vystresovaného jedince, to mi věřte. Vaše svátky tak budou pohodlně vláčné a beze stresu (což je samozřejmě přímo úměrné množství rumu, který do vaječňáku dostanete) ;). 

Hlavní fotka k receptu Domácí skořicovo – vaječný likér

Ingredience na vaječný likér


10 žloutků
500ml kondenzovaného neslazeného mléka
750 ml smetany na šlehání min. 30%
2 vanilkové cukry nebo jeden vanilkový lusk
1 lžíce skořice
500 ml rumu
300 g cukru krystal

PRO DÁRKOVÉ ÚČELY
1l láhev
500 ml láhev
330 ml čupr lahvička pro bejbátka

Množství: cca 2 litry


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Příprava je jednoduchá jako facka (já na mixáž používám tohohle robota nebo mixér a za ně bych teda dala ruce do zapnuté trouby, tj.vřele doporučuji). Ručně by to byl podle mě dost očistec.

Do žloutků vmíchejte cukr krystal i s vanilkovými cukry. Měla by vám vzniknout bílá krémová pěna. Míchejte klidně 5-10 minut. Jakmile máte hebkou pěnu, přilévejte postupně kondenzované mléko a smetanu na šlehání. Opět nechte míchat další 5 minut. (Pokud máte pravý nefalšovaný vanilkový lusk, tak ho přidejte do směsi pěkně vyloupnutý až ve chvíli, kdy budete dávat mléko a smetanu). 

Nakonec pak přidejte a jen párkrát promíchejte skořici – dodá vaječnému likéru šmrnc a grády. Pokud ale skořici neholdujete, tak dávat nemusíte.

Tímto by se dal recept ukončit a vaječný likér doladit rumem. Pokud ale chcete předejít nějaké té salmonelózní příhodě, doporučuji pokračovat ještě chvilku a to s vodní lázní – pro vaječňák. Vy si dejte lázeň až poté.


Vyháníme Salmonelu a podobné

Do většího hrnce dejte vodu tak, aby se nedotýkala hrnce, který bude sedět nad ní. Přelijte vaječnou směs do hrnce nebo mísy, ve které ji budete nad párou prohřívat. Pěkně poctivě míchejte, až bude směs mít teplotu takovou, že tam neudržíte prst…ale zase ať to nebublá. Super pomocník je v tomto případě nějaký kuchyňský teploměr. Směs by měla mít přes 80°C – tím zemře každá salmonela, která by se o vaječnák pokoušela.

Jakmile jste pozabíjeli veškeré nepěknosti, je čas dolít rum. Pokud chcete udělat nealkoholický vaječňák třeba pro svá dítka, tak nezapomeňte dát kousek směsi stranou (a třeba do ní kápnout aspoň trošku rumového aroma).


Nechce odležet do vychladnutí, poté skladujte v lednici a darujte s láskou každému, kdo si to na Vánoce zaslouží. Když necháte vaječný koňak odležet aspoň týden, bude chuť plnější a lepší…ale kdo by to vydržel. Při popíjení zobejte třeba kakaová vosí hnízda 🙂

Čubička